dinsdag 22 januari 2019
Topbanner Kubo Beekenkamp Deliflor

Cyclaam Woonplant van de maand November

Cyclaam Woonplant van de maand November

In de maand november is de Cyclaam gekozen tot Woonplant van de maand. Dankzij de witte en felgekleurde bloemen is Cyclaam (Cyclamen persicum) de ideale plant om de donkere dagen blues mee te bestrijden. Hij mag er dan frêle uitzien, het is een sterke bloeier die uit een stevig knolletje komt.

De groene bladeren groeien in een rozet, zijn hartvormig en hebben vaak een mooie zilvergrijze of lichtgroene tekening. Tussen de blaadjes rollen zich ijle stengels uit waaraan dan waanzinnige bloemen komen, die als vlaggen omhoog staan. Die kunnen glad zijn, franjes hebben of wijd uitstaan als een rokje en hebben kleuren waar de natuur extra haar best op heeft gedaan.

Herkomst
Cyclaam is al heel lang bekend als sierplant en behoort tot de sleutelbloemfamilie. De soort die in het wild voorkomt in de bossen en op steenachtige berghellingen rond de Middellandse Zee van Spanje tot Iran is de oervorm van de kamerplanten van nu. Filosoof Plato omschreef de plant al in de 4de eeuw voor Christus. In Europa arriveerde Cyclaam in de 16e eeuw en werd onder andere in de botanische tuinen van de Engelse koningin Elisabeth gekweekt. Daarna raakte de bloeier even uit beeld, maar raakte in de 19de eeuw weer in de mode dankzij de Romantiek en is sindsdien nooit meer verdwenen.

Waar let u op bij de inkoop van Cyclaam?

Naast kleur en bloemvorm is het verstandig om te controleren of de aanboden planten specifiek woonplanten zijn of patiocyclamen.
Cyclaam wordt aangeboden in verschillende potmaten, van mini tot reus. Let in alle gevallen op een mooie ronde volle opbouw, het aantal bloemen per plant, de rijpheid en het aantal knoppen wat zich ónder het bladerdek heeft ontwikkeld en voor een lange doorbloei kan zorgen.

Bij inkoop moet de plant vrij zijn van ziekten en plagen. Botrytis uit zich in zwarte spikkels op de bloemen (pokken) of tussen het blad smeulende plekken (hartrot). Controleer of de planten niet te lang te dicht op elkaar hebben gestaan en zorg dat bloemen en blad nooit vochtig of nat worden door water geven, condensatie of te hoge luchtvochtigheid. Schoon en droog werken, de planten niet te dicht op elkaar plaatsen en uit de hoezen halen is belangrijk om Botrytis te voorkomen.

Wanneer de bloemen of het blad beschadigd of onzuiver zijn, komt dit vaak door transport of opslag. Ook kunnen er uitgebloeide bloemen aan de plant zitten of kan de plant slap hangen door watergebrek. Geel blad wijst op te natte óf te droge omstandigheden. Cyclamen kunnen goed tegen een koele temperatuur, mits die boven het vriespunt blijft

Keuze assortiment
De keuze in cyclamen is het grootst in de periode waarin er een R in de maand zit. Het bekendst zijn de F1-cyclamen: uniforme, sterke planten met goede bloei-eigenschappen. Binnen het assortiment zijn er grootbloemige, middelgrootbloemige (midi) en kleinbloemige (mini)cyclamen. Ook zijn er microcyclamen, aangeboden in een 6 cm pot of in een vaasje. De kleurschakeringen zijn eindeloos, maar rood, wit, roze, lila en tweekleurige planten vormen de boventoon. De bloem kan glad zijn of franjes hebben en het blad kan groen of zilverkleurig zijn. Nieuwe vormen en geurende bloemen maken het assortiment steeds veelzijdiger.

Verzorgingstips voor consumenten

  • Cyclaam staat graag koel en licht en houdt niet van volle zon of verwarmingsbronnen in de buurt.
  • Het is een stevige drinker, hou de kluit lichtvochtig. Cyclaam drinkt het liefst zelf een portie water op kamertemperatuur op uit een schotel die daarna kan worden weggenomen. Als de plant weer water nodig heeft, geeft hij dit zelf aan door een beetje te gaan hangen.
  • Pluk uitgebloeide bloemen regelmatig uit de plant om nieuwe knoppen te stimuleren om open te gaan.
  • Om de bloei lang en rijk te houden, is een keer per 3 weken plantenvoeding aan te raden.
  • Verkoop- en presentatietips voor Cyclaam

De rode en witte bloemen lenen zich uitstekend voor een net-even-anders feestdagensfeer, de pastelkleuren doen het goed in de aanloop naar de lente. Cyclaam is een mooie match met een klassieke basis waarbij vooral zwart gelakt hout of zwarte potten met glans de kleuren schitterend laten uitkomen. De woonplant krijgt een heel energieke, moderne uitstraling in bonte potten, die knipogen naar al het spektakel in de pot. Presenteer cyclamen bij elkaar en liefst op een tribune, om de prachtige vormen van blad en bloemen optimaal te laten uitkomen.

bron: mooiwatplantendoen.nl 


10-10-17 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS