dinsdag 22 januari 2019
Beekenkamp Deliflor Topbanner Kubo

Tulpenaanbod lager dan vorig jaar

Tulpenaanbod lager dan vorig jaar

FloraHolland verwacht dat dit tulpenseizoen minder broeitulpen op de markt komen dan vorig jaar. Volgens de coöperatie wordt het aanbod van bijna 800 miljoen stelen van 2017 naar verwachting in het komende seizoen niet gehaald. Dit komt volgens de veiling onder meer doordat er in de breedte mindere opbrengsten zijn en doordat de telers dit jaar met zuur te kampen hebben. Deze verwachting wordt onder andere uitgesproken aan de hand van de broeischema's die de veiling half december van de telers ontvangen heeft.

De laatste vijf jaar schommelt de productie van FloraHolland-telers rond deze 800 miljoen stuks. Peter Edelaar, productspecialist van FloraHolland, verwacht dit jaar een iets vroegere start dan afgelopen jaar. Het stadium van de bollen is drie tot vier dagen vroeger en vorig jaar kende de broei volgens hem een stroeve start. Een vroege start zorgt ervoor dat de kleurenmix in het begin van het seizoen gelijk al beter is dan afgelopen jaar.

FloraHolland heeft op basis van de beschikbare gegevens geanalyseerd hoe de tulpenmarkt er de komende maanden uitziet. De eerste drie weken is er volgens de veiling een onbalans tussen vraag en aanbod. Daarna wordt er verwacht dat de markt goed in evenwicht is.

De statistieken van FloraHolland tonen dat de klok snel terrein verliest bij de tulpenhandel. Ging in 2012 nog 63 procent van de tulpen via de fysieke klok, in 2017 was dit nog maar 21 procent. Kopen Op Afstand (KOA) had in het afgelopen jaar een aandeel 77 procent, tegen 37 procent in 2012.

bron: FloraHolland 


03-01-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS