dinsdag 11 december 2018
Floranews TOP KUBO via TFC

Madeliefje op één in jaarlijkse telling winterbloeiers

Madeliefje op één in jaarlijkse telling winterbloeiers

Het madeliefje is de meest gevonden plantensoort tijdens de grote eindejaarstelling, die tussen Eerste Kerstdag en dinsdag 3 januari is gedaan. 434 deelnemers hebben 827 tellingen gedaan: ze telden elk een uur bloeiende planten en gaven 12.000 waarnemingen door.

Door de warme laatste dagen van het jaar zijn meer bloeiende planten gevonden dan vorig jaar, meldt de site Naturetoday.com. In totaal zijn ruim 450 verschillende plantensoorten bloeiend gezien, tegen 350 het jaar ervoor. Plantenliefhebbers noteerden tijdens de Eindejaarstelling gemiddeld 14,9 bloeiende plantensoorten per uur.

In de top drie van meest gevonden soorten staan naast het madeliefje ook het straatgras en vogelmuur. Vorig jaar bestond de top drie uit straatgras, madeliefje en klein kruiskruid. De paardenbloem, paarse dovenetel en gewone melkdistel zijn ook veel geziene planten.

Zuiden en kuststreek rijker aan winterbloeiers
Op de warmste plekken in het land bloeien de meeste soorten: in het zuiden en aan de kust vinden we traditioneel de meeste winterbloeiers. De provincie Noord-Brabant scoorde het hoogst met 18,7 soorten per telling. In Flevoland werden slechts 5,5 soorten per telling gevonden.

Vroegbloeiers en doorbloeiers
Veel van de plantensoorten die we in december bloeiend vinden, bloeien het hele jaar door. Voorjaarsbloeiers, zoals Sneeuwklokje, Dotterbloem en Speenkruid, blijken alleen in zeer zachte winters voor te komen. Dit jaar was 4,4% van de gemelde planten een voorjaarsbloeier. Dat is iets meer dan vorig jaar, maar veel minder dan het recordjaar 2015, toen de teller op 10% stond.

De tuintelling werd gedaan op verzoek van Floron en Tuintelling.nl

 

 


08-01-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Oxalis website


Overig nieuws2018 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS