dinsdag 11 december 2018
KUBO via TFC Floranews TOP

Zet wel de juiste stappen #blog

Zet wel de juiste stappen #blog

 

Ik zie de laatste tijd erg veel ontwikkelingen komen. Veel zaken worden in gang gezet om de aandacht te trekken van de gebruiker cq de consument. We hebben een product en we gaan er iets speciaals mee doen. Prima, zou ik zeggen, maar vergeet de belangrijkste stap niet, wat is de beleving van de consument van die nieuwigheid. Zeker als het gaat om technologische ontwikkelingen heb je de kans om vanuit die beleving achterwaarts te werken. Maar ook vanuit producten. Denk goed in stappen.

Quote
Deze blog begint niet voor niets met de quote van Steve Jobs. Begin met de beleving van de klant en werk terug. Ik zie de laatste tijd best wel veel ontwikkelingen op het gebeid van platformen. Dan lees ik de mooiste verhalen van een goede manier van het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Een super mooie belofte maar als het platform niet dusdanig is ingericht dat de klant in een paar kleine stappen kan doen wat hij werkelijk wil dan haken ze af. Dan kan de belofte nog zo mooi zijn maar dan wordt er weinig gebruik van gemaakt.
Google, Apple en Amazon zijn meesters hierin. Deze bedrijven kijken veelal alleen maar vanuit een perspectief van de gebruikers en wat komt die gebruiker tegen aan “problemen” en wat moeten die bedrijven doen om die op te lossen. Ik gebruik hierbij wel eens het voorbeeld van Google Maps. Dit platform is volop in ontwikkeling door steeds meer zaken erbij te zetten. Niet alleen een prettige navigatie maar ook openingstijden en drukte van de bedrijven worden er in verwerkt. Jezelf wel eens afgevraagd hoe dat is opgebouwd? Nee, dat weten we veelal niet, maar het is wel erg prettig in gebruik omdat ik veel informatie krijg die voor mij als gebruiker zinvol kan zijn. Is dat bij jullie product of dienst ook zo? Maakt jullie product het mij werkelijk gemakkelijk?

Stap voor stap
Als we weten wat die klant met ons product (of dienst) doet en wil dan kunnen we terug redeneren. Nu hoor ik direct opmerkingen maar veredelen duurt soms jaren. Dat klopt dus een groeiend en bloeiend product zo maar even aanpassen lukt niet snel. Maar alles er omheen kunnen we wel veranderen. En dan moeten we toch stap voor stap denken.

Ik geef een praktijkvoorbeeld vanuit mijn eigen situatie. Ik koop wel eens een boeket voor mij vrouw. Alleen ik betrapte mij er op dat ik rozen er in ging vermijden. Waarom? Ik wil geen rozen die naar 5 – 7 dagen de kop laten hangen. Doe ik iets fout? Misschien best wel. Ik gebruik het snijbloemenvoedsel, ik snij ze opnieuw schuin aan maar toch gaan ze hier in huis snel hangen. Jammer want ik vind het nog steeds prachtige bloemen. Maar die teleurstelling elke keer vind ik niet zo fijn en mijn vrouw ook niet.
Dan ga ik toch eens kijken op het world wide web. Daar kom ik heus wel wat informatie tegen maar dat doe ik al. Ik behandel ze volgens mij zoals het hoort.
Vraag ik eens rond dan hoor ik wel eens meer mensen daarover klagen. Nu denk ik dat daar toch kansen moeten liggen. Als ik vanuit de klant beleving ga denken dan weet ik dat er problemen zijn. Is dat erg? Nee, het is een kans!!
Wat kunnen we er tegen of aan doen en hoe gaan we dat zo helder en duidelijk mogelijk communiceren. Of misschien zijn er rassen die daar veel minder last van hebben? Dan stap voor stap het ontwikkelen en doorvoeren zodat het via de juiste kanalen bij de juiste mensen komt. Of misschien is er een simpel middel wat mij kan helpen, maar wat? En hoe moet ik het dan gebruiken?
Is dit nou hocus pocus of is dit een werkwijze die bekend klinkt. Ik geloof meer in het laatste.

Zo zijn er naar mijn idee ook technologische zaken welke beter onder de aandacht kunnen. En als we dan weten dat ze bij bedrijven zoals Bol.com en Coolblue afdelingen hebben die zich dag in dag uit alleen maar richten op de gebruikers ervaringen dan ligt er voor de sierteelt met hun emotierijke producten toch erg veel kansen. Ja die bedrijven hebben mensen in dienst die kijken of een knopje een bepaalde kleur moet hebben en of er verschil zit in het gebruikte lettertype of mensen wel of niet klikken op het “koop-knopje”. Dat noem ik werkelijk stap voor stap kijken wat er beter is en beter werkt.

Pakken wij het ook eens stap voor stap aan. Want in een keer alles proberen geeft veelal alleen maar veel leeuwen en beren op de weg en die leiden weer tot uitstel en uiteindelijk tot afstel. Kortom we komen niet veel verder. Stap voor stap succesjes behalen met constant in het oog houdend wat die eindgebruiker/klant als beleving aan ons product heeft. Heerlijk toch!! En nu zeggen, we gaan dit morgen eens toepassen. Gewoon doen!!!!

 

Ernst Jan Bos
Bos Social Business

 

Bron: www.bossocilabusiness.nl
11-01-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

VvdWHouwenplant

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2018 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS