maandag 25 maart 2019
Dummen Orange Top Flower Trials Topbanner Kubo

Kweker Gijs van Geffen: Alles voelt anders sinds de overname #blog

Kweker Gijs van Geffen: Alles voelt anders sinds de overname #blog

Sneeuwballen en -bessen, pioenen en snijhortensia's. Daar gaat het hart van Gijs van Geffen (33) van kwekerij Bluebird Flowerfarms sneller van kloppen. Hij teelt ze in het Gelderlandse Kerkwijk. Sinds vorig jaar is hij verantwoordelijk voor het bedrijf. Hij nam het stokje van zijn ouders over.

Van jongs af aan ben ik betrokken bij het bedrijf. Toch voelt alles anders sinds de overname. Het is heel gaaf én een grote verantwoordelijkheid. Hoewel mijn vader en broertje meewerken in de kwekerij komt er veel op mij af. De impact is groot. Naast de dagelijkse gang van zaken, probeer ik tijd vrij te maken voor randzaken. Ik wil blijven ontwikkelen, innoveren. Op het oog lijkt het bedrijf niet anders dan voorheen, maar er is een wereld van verschil als je op de details let. Zo stel ik hogere eisen aan kwaliteit en investeer ik veel in verduurzaming.

Gijs van GeffenStap op de rijdende trein

Ik geloof dat duurzaamheid de toekomst is. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Het is geen keuze, slechts een kwestie van tijd. Daarom kun je beter op de trein stappen nu die nog niet zo hard rijdt. Hoe ik dat doe? Op verschillende manieren. Ik gebruik tegenwoordig bijvoorbeeld in plaats van chemische, organische meststoffen. Daar betaal ik een paar jaar leergeld voor, want ik moet veel uitproberen. Desondanks geloof ik dat het zijn vruchten afwerpt. Organische meststoffen zijn beter voor de plantweerbaarheid én voor de grond. Ook vanuit commercieel oogpunt in het interessant. Op de lange termijn zijn chemische middelen geen optie meer: de consument wil duurzame producten.

Gaan voor kwaliteit
Mijn assortiment is een bewuste keuze. Ooit begon mijn vader met het verbouwen van groenten. Al lang geleden sloeg hij een andere weg in en begon hij met het kweken van snij-, bes,- en trekheesters. Die richting zet ik voort. Bij deze nicheproducten wordt kwaliteit gewaardeerd. Dat past bij mij. Ik vind het een uitdaging om de lat hoog te leggen en continu te optimaliseren. Ook het feit dat het seizoensproducten zijn, vind ik bijzonder. Die tijdelijke verkrijgbaarheid trekt mij. Door verschillende seizoensproducten te kweken, teel ik bijna jaarrond.

Praten met anderen
Royal FloraHolland wil jongeren een actievere stem geven binnen de coöperatie. Daarom is voor het eerst in de geschiedenis een jongerenraad opgezet. Ik vind het belangrijk om daarbij betrokken te zijn. Het motiveert en inspireert mij. Door met anderen in gesprek te gaan, kun je beter een mening vormen. Neem bijvoorbeeld het nieuwe tarievenstelsel. In de eerste instantie stond ik daar terughoudend tegenover. Als kweker die 95% via de klok doet, raakt het mij financieel behoorlijk. Door met anderen te praten, zie ik de noodzaak. We moeten samen blijven werken om het systeem te behouden. We hebben elkaar nodig: de groten, de kleinen en andersom.

Nu verder
Ik kijk met vertrouwen naar de toekomst. Samen met kwekers en klanten moeten we blijven innoveren en digitaliseren. Royal FloraHolland speelt daarin een grote rol. Zo gaat het beeldveilen hartstikke goed. Ik heb nooit problemen met het aanleveren van representatieve productfoto's. Bovendien hebben klanten altijd nog de optie om te schouwen in de koelcel. Dat vind ik belangrijk: aanvoerinformatie kun je nooit voor 100% in een foto vangen. Voor verdere digitalisering moeten we onze pijlen richten op Floriday. Het begin is gemaakt, nu moeten we verder.

 

 

Bron: www.FloraHolland.nl
28-02-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS