maandag 25 maart 2019
Topbanner Kubo Dummen Orange Top Flower Trials

Vitro Plus wil activiteiten uitbreiden in groenteteelt

Vitro Plus wil activiteiten uitbreiden in groenteteelt

Vitro Plus uit Burgh-Haamstede geldt als grensverleggende kweker in de tuinbouw met zijn vergaande geïndustrialiseerde kweekproces voor varens. Slechts twee man kunnen miljoenen planten kweken in speciaal ontworpen groeikamers. Het bedrijf wil zijn activiteiten nu verder uitbreiden in de groenteteelt.

In speciale klimaatkamers worden grootschalig varens gekweekt in een steriele omgeving met led-verlichting. De plantjes groeien in minikasjes met speciaal folie. Het klimaat in de groeicellen is stabiel en op de graad in te regelen, de luchtvochtigheid wordt kunstmatig laag gehouden waarmee een zeer schoon klimaat wordt gecreëerd. Bestrijdingsmiddelen worden er niet gebruikt. De medewerkers van Vitro Plus zien slechts toe of de moderne installaties het klimaat stabiel houden.

De stekken, meer dan 30 miljoen per jaar, gaan vanuit Zeeland naar 50 landen. De helft van de plantjes gaat naar Amerikaanse staten als Florida en Californië, waar de varen ongekend populair is. Daar worden ze door professionele telers in negen maanden opgekweekt tot ze verkooprijp zijn. Vitro Plus heeft 55 werknemers in dienst, verspreid over drie locaties. De jaaromzet ligt net onder de 6 miljoen euro.

Vitro Plus

De toegepaste teeltwijze van pluggen en folie leent zich ook voor de teelt van eetbare gewassen. Dat moet een tweede poot gaan vormen. Bijl is al een paar jaar aan het testen op sla, kruiden en microgroenten. Met een zaadje in een kweekbak, water eronder en folie eroverheen kan de groente - in de verpakking - in 5 weken uitgroeien tot een volwassen plant.

Bijl wil geen grote groentekweker gaan worden. "Dat is niet mijn ambitie. Bovendien heb je tientallen miljoenen nodig voor alle installaties. Een rol als ontwikkelingscentrum past ons beter." Wel gaat het bedrijf ‘toverdozen’ op de markt brengen waarmee de consument thuis zelf met zaadjes rucola, sla of kruiden kan kweken. In een gesloten kas, niet groter dan een kleine koelkast, kan sla binnen vijf weken worden opgekweekt op water. Het energiegebruik ligt op tien cent per plant, rekent Bijl voor.

bron: fd.nl 


06-03-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

VvdW Bart


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS