dinsdag 22 januari 2019
Beekenkamp Deliflor Topbanner Kubo

Blockchain en de kansen voor de markt #blog

Blockchain en de kansen voor de markt #blog

In de vorige blog heb ik gesproken over het begrip blockchain. Ik moet bekennen dat mijn vergelijk met de One Drive en/of Google Drive wel een erg simpele voorstelling was van de blockchain technologie. Ik wil graag in deze blog dieper ingaan op het begrip blockchain en wat het in onze sector betekenen kan.

Handelsketen
De uitspraak kennen we allemaal wel, “de keten is niet doorzichtig genoeg, daardoor gaat er veel informatie, tijd en geld verloren”. De ene ketenpartner handelt met de andere. Eigenlijk wordt er altijd van een vertrouwde tussenpersoon, bijvoorbeeld een bank, gebruik gemaakt om de transactie in orde te maken. Maar stel je eens voor je schakelt die vertrouwde tussenpersoon uit en regelt zelf, via een netwerk van computers, de overdracht van gegevens en geld.
Wanneer we geld overmaken via een bank dan moeten we een overschrijving maken, het wordt digitaal verzonden naar de bank van de kopende partij. Hun systeem zet het om in een betaling aan de verkopende partij. Als die bij een andere bank zit moeten de systemen van banken met elkaar gaan communiceren en daarna moet de bank van verkopende partij het weer in het subsysteem zetten van de verkopende partij. En daar komt een hele hoop systemen bij kijken met alle risico’s van dien.

Bij het werken met blockchain technologie wordt die vertrouwde tussenpersoon uitgeschakeld. Bedrijven creëren als het ware een “open boekhouding” met elke transactie die ooit is gedaan. Elke keer wordt er weer een nieuwe regel toegevoegd om aan te geven dat er wederom een transactie heeft plaatsgevonden.
Omdat je elke keer het gehele netwerk alles laat valideren is het “rommelen met gegevens en/of cijfers” niet mogelijk. Dat zal door het netwerk herkend worden.
Elke nieuwe transactie komt als een “block” onder aan de voorgaande transacties te hangen. Vandaar dus de naam blockchain.
Het is een systeem wat gebruikt kan worden voor allerlei afspraken en/of transacties.
In deze video meer informatie over achtergrond en techniek van blockchain.

Minder papierwerk
Wel eens nagedacht wat het kost aan papierwerk om bloemen van Kenia naar een importeur te krijgen op het veilingterrein van Royal FloraHolland in Honselersdijk? Als Maersk dat gaat doen zijn er zo’n 200 diverse manieren van communicatie, zowel papier als andere zaken, voordat de bloemen op de juiste plaats, op de juiste manier en van de juiste kwaliteit in Nederland zijn. We weten dat elke processtap vertraging op kan leveren en de kans op fouten groter zal maken.
Maersk heeft samen met IBM een blockchain technologie ontwikkeld om dit veel beter te stroomlijnen. Alleen daarvoor heeft het een netwerk van vertrouwde partners nodig. Hier komt het woord vertrouwen om de hoek kijken. Want elke partij in de blockchain moet vertrouwen hebben in de gehele chain en alle partners en handelingen in de chain. Dus het woord vertrouwen is echt essentieel. Want je spreekt met elkaar af het zo te doen zonder tussenkomst van de “vertrouwde partners”. De vertrouwde partners zijn nu alle partijen in het netwerk.
In deze video wordt helder uitgelegd wat het is en wat het kan betekenen om met Blockchain te gaan werken in de handelsketen van bloemen vanuit Kenia naar Nederland.
Er moet alleen wel heel veel vertrouwen in alle partners in de keten zijn om dit zo uit te voeren. Maar door het goed te documenteren, na de vorige chain, kunnen er eigenlijk steeds minder fouten optreden. Natuurlijk moeten we hierbij niet vergeten dat het om bloemen gaar welke qua kwaliteit kunnen verschillen. Maar de diverse stappen in de supply chain zijn steeds meer gedigitaliseerd en kunnen veel sneller worden afgehandeld.

Toekomst in blockchain
Nu zeggen we nog een bank heeft de overschrijving gevalideerd en dat vinden we goed. Bij toepassing van de blockchain technologie is dat niet meer het geval. De bedrijven betalen rechtstreeks aan elkaar. In het voorbeeld van Maersk worden de diverse partijen nog wel gebruikt maar de rompslomp er omheen wordt veel minder omdat alleen maar validatie via de chain wordt uitgevoerd.
Maar ook in het onderwijs wordt er al aan gedacht met blockchain te werken. Het onderling uitwisselen van onderwijsresultaten en diploma’s gebeurt nu via een “vertrouwde partij”. Dat kan via de blockchain technologie uitgeschakeld worden. Daarvoor moeten de onderwijsinstellingen elkaar wel volledig vertrouwen. Zo kan een leerling vanaf de basisschool worden gevolgd.

Het encrypten van alle gegevens in het systeem is essentieel voor de betrouwbaarheid en veiligheid van een blockchain. Door met data te werken wat niet zo maar in te lezen is door een derde partij zal het hacken van een blockchain alleen maar lastiger maken. Tot op heden is nog niemand het gelukt bestaande blockchains te hacken.

Binnen de tuinbouwwereld gaat veel data van de ene partij naar de andere partij. Daarbij moeten nog eens andere partijen zaken toevoegen en/of afhandelen. Door dit te behandelen en te verwerken in een blockchain zal de snelheid maar ook de inzichtelijkheid vele malen groter kunnen worden. Deze inzichtelijkheid kan leiden tot een heldere prijsvorming in en door de gehele keten. Is dat aan te raden? Ik denk van wel. Transparantie is toch waar we in een meer duurzame wereld heen willen en moeten.

Ernst Jan Bos
Ernst Jan Bos
Bos Social Business

 

Bron: www.bossocialbusiness.nl
26-04-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN

Lang leve Google, niet waar?

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS