dinsdag 22 januari 2019
Topbanner Kubo Beekenkamp Deliflor

Stef goes USA - Anders telen #blog

Stef goes USA - Anders telen #blog

Het is langer dan gebruikelijk koud geweest, maar nu is het mooie weer hier dan ook eindelijk aangetreden. We hebben nu het tweede weekend met mooi weer op rij gehad, en de mensen beginnen weer een beetje aan de tuin en het terras te denken. Je ziet ook ineens langs de weg stalletjes ontstaan waar mensen planten verkopen, met een prijs/kwaliteit verhouding waar wij in Europa jaloers op kunnen zijn.

Het is op de kwekerij dan ook topdrukte met het afleveren van honderden karren met planten elke dag. Elke middag staat de hele schuur propvol en elke ochtend kun je er een zaalvoetbaltoernooi houden. Zo hoort het deze tijd van het jaar te zijn, heb ik mij laten vertellen. Het betekent dat er ook weer een klein beetje ruimte in de kas ontstaat en dat de achterstand van de afgelopen weken eindelijk ingehaald kan worden. En dat was nodig ook, want over een paar weken worden de eerste chrysanten alweer gestoken.

Nadat ik een week niet op het werk was geweest i.v.m. mijn trip naar Californië, werd ik terug verwelkomd met: "Glad that you decided to come back to work!”. Ik vroeg mij eerst af waar dat nu eigenlijk op sloeg, maar later werd mij dat duidelijk. Toen in de wekelijkse meeting duidelijk werd dat we buiten de showgarden zouden gaan aanplanten, terwijl de weersvoorspelling voor die dagen regenachtig was, besloot een medeweker binnen het R&D team ‘per ongeluk’ haar telefoon bij zich te dragen tijdens het werk (wetende dat dat resulteert in 3 dagen schorsing). Dus nu was het aan ons om de klus te klaren met een persoon minder. Sommige medewerkers zijn gewoon wat minder loyaal naar hun collega’s toe dan dat wij dat in Nederland gewend zijn. Maar als je als bedrijf tijdens de drukste periode van het jaar een arbeidsbehoefte hebt van 1200(!) fte, en moet concurreren met een groot nieuw distributiecentrum van Amazon in de buurt, blijft er weinig cherry picking over.

Afgelopen week hebben we de gigantische showgarden helemaal aangeplant. Deze tuin ligt achter de parkeerplaats van de kwekerij en is voor iedereen vrij toegankelijk. Belangrijke klanten lopen hier ook doorheen om te kijken naar potentiele nieuwe introducties. Elk jaar worden veredelaars gevraagd naar nieuwe introducties die hier geplant kunnen worden, en elk jaar staat de hele tuin goed vol. We hebben plantmateriaal binnen gekregen en opgekweekt in de kas. Naar mijn mening is dat dit jaar wel wat te vroeg geweest, want veel planten hebben we al terug moeten snoeien omdat ze uit de pot groeiden voordat ze buiten geplant konden worden. Maar nu staat alles op zijn plek en kan het zich opmaken voor de vele bezoekers die de bloemenzee komen aanschouwen deze zomer.

Op dit moment staan de planten voor de confidential gardens nog in de kas, welke de komende weken geplant gaan worden. Dat zijn soortgelijke tuinen als de showgarden, alleen zijn deze een stukje minder fancy en helemaal afgeschermd voor onbevoegden omdat bedrijven hier nieuwe genetica uittesten. Je kunt je voorstellen dat de planten voor deze tuinen een enorme variatie is aan verschillende gewassen in verschillende potmaten en groeistadia in de kas. Een grote uitdaging voor wat betreft teelt.

Het substraat dat hier gebruikt word bevat (uit kostenoverweging) geen kokos, wel houtvezel. Daardoor is toch wel wat moeilijker om opgedroogde potten weer vochtig te krijgen. Nu is het ook nog eens zo dat de potten die door de R&D afdeling gebruikt worden, op voorhand gevuld worden en op pallets worden gestapeld. Alhoewel de pallets wel geseald worden, merk je toch dat met name de randen erg droog zijn. Dat is niet fijn om in de kas tegen te komen, daarover is geen uitleg nodig denk ik zo. En schermdoek hangt dan wel in de kas, maar ik heb het nog maar weinig gebruikt gezien. Op sommige dagen kan de zon behoorlijk scherp zijn, dus is een goede watergeefstrategie erg belangrijk.

Daarnaast gebeurt irrigatie hier veelal met de irrigatieboom (de teelttafels hebben een gaasbodem), dus krijgt alles op hetzelfde moment dezelfde hoeveelheid water. Dat is super voor grote vakken van hetzelfde, maar voor kappen zoals we die bij R&D hebben ben ik er geen fan van. Ik moest hier in het begin dan ook erg aan wennen, en gaf liever pleksgewijs water met de slang. Dat gaat doordeweeks goed (mits je er genoeg tijd voor krijgt), maar als er dan in het weekend automatische programma’s worden gedraaid, begin je maandag weer op 0. De helft van de planten is al toe aan een nieuwe watergeefbeurt, terwijl de rest nog zeiknat is. Al die kleine dingetjes bij elkaar doen je beseffen dat een Nederlandse teeltstrategie zoals je die gewend bent niet per se ongeschikt is voor hier, maar dat je die wel moet aanpassen naar de andere omstandigheden die hier gelden. Stick to your vision, but adapt your plan.

Stef Berkhout

Stef Berkhout
 

Bron: www.FloraNews.com
07-05-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS