dinsdag 22 januari 2019
Beekenkamp Deliflor Topbanner Kubo

Hulp in digitale vorm? #blog

Hulp in digitale vorm? #blog

Ik werd getriggerd voor deze blog door de I/O van Google, daarin liet men zien dat de Google Assistent zelf een afspraak maakt met een kapper. Kijk hier even de video daarvan. Ik dacht meteen, jeetje dat gaat wel erg ver, wil ik dat wel? Maar tegelijkertijd zag ik ook direct de mogelijkheden van allerlei handige zaken. Een van die zaken heeft wel degelijk met planten te maken en een idee wat ik al heel lang koester. De smartphone gaat echt helpen…….

Artificial Intelligence
De term artificial intelligence (AI) hoor je vaak en zit zeker achter de assistent van Google. Maar wat is dat nou eigenlijk? Computers werken eigenlijk alleen wanneer wij ze als gebruikers data geven. Als we ze heel veel data geven kan een computer daar een bepaald patroon uithalen en met al die data “leren” welke oplossing we voor een vraag, een probleem of een situatie hebben.
De zelfrijdende auto is een bekend voorbeeld. De computer in deze auto herkent alle situaties en omstandigheden en kan zo zelf gaan rijden. Het kan zelfs voorspellingen doen over het gedrag van andere weggebruikers. Wetende dat er ongeveer 1 GB aan data per seconde verzameld en verwerkt moet worden, dan weten we ook hoe sterk en goed de computers moeten zijn. Dat alles om de rit met zo’n auto veilig en betrouwbaar te maken.

Maar daar stopt het niet. Door alleen maar meer data te verwerken en te gebruiken wordt de computer alleen maar slimmer en beter. Ze kunnen steeds meer en kunnen steeds complexere zaken afhandelen. Maar eigenlijk doet ons brein precies hetzelfde. Er komen veel prikkels binnen en onze hersenen verwerken dat om ons de juiste handelingen te laten doen. Alleen nu wordt dat overgenomen door een computer.

Neem nou eens een webshop. Wij hebben te maken met een groot assortiment aan bloemen en planten. We kunnen zeer uitgebreide keuzes maken. Om het een klant gemakkelijker te maken kunnen we gebruik maken van AI. Alle data vanuit het systeem, zowel vanuit het verleden en het heden, kan gebruikt worden om een goed stukje advies aan de klant te geven. Advies over een passend assortiment. Geen verkeerde bloemen naar het zuiden van Italië, maar de sterke bloemen en planten welke goed aan zullen komen. Een stukje advies waar de klant blij mee is.
Een stapje verder is het kunnen praten tegen een digitale assistent. Die hebben ook data nodig om jou/ons te kunnen helpen. Stel je bent aan het zoeken in de webshop, want er is zoveel keuze. Ineens komt er een digitale assistent, die je kent door gebruik te maken van je eigen data, en vraagt wat je eigenlijk zoekt. En binnen een of twee seconden wordt de klant naar de juiste bloemen of planten verwezen. Is dat handig? Ik zou zeggen van wel.

Planten en bloemen op maat
Nu mijn eigen idee. Middels data, wat wel wenselijk is, kunnen we achterhalen in welke omstandigheden iemand leeft. Is het er altijd warm, is het vrij licht of worden de planten regelmatig vergeten? Er is werkelijk een stroom aan data te verkrijgen. Data die naar mijn idee zeer interessant is om een klant te helpen aan de voor hem/haar juiste planten en/of bloemen.

Hoe werkt het nu? Een consument komt op een verkooppunt van het concept. Houdt zijn smartphone bij het etiket en krijgt op zijn smartphone te zien of deze plant of dit boeket geschikt is voor zijn of haar situatie. Is het niet zo dan wordt er een eerlijk advies gegeven het niet te kopen omdat het niet past door bijvoorbeeld te donkere omstandigheden of andere zaken. Klant kan en mag nog steeds kopen maar een teleurstelling ligt op de loer.

Natuurlijk kunnen we middels wekelijkse adviezen en notificaties via de smartphone hulp bieden maar de omstandigheden zijn niet optimaal voor deze plant. Maar we zullen het zeker proberen.
Tevens kan de app gebruikt worden om vragen te stellen over de plant en de verzorging. Alweer een brok data waar in de toekomst gebruik van kan worden gemaakt.

Zo kan op diverse verkooppunten ook al worden gezorgd voor een juist assortiment en juiste verzorgingstips omdat deze per regio kunnen verschillen. Je kan als je alle data goed gaat combineren vanuit de gehele keten zoveel kennis en kunde opbouwen dat straks de verkopende partij zeer gedegen en onderbouwde adviezen kan geven en de consument alleen nog maar successen kent wanneer er een plant of bloem wordt gekocht. Oftewel blije klanten……… en dat is toch wat we willen?

Wel benieuwd naar jullie gedachten hierover? Ik zou zeggen reageer eens.

Ernst Jan Bos
Bos Social Business

 

Bron: www.bossocilabusiness.nl
14-05-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN

Zijn er voorbeelden uit (andere vers-)sectoren die met deze technologie - Internet of Things - werken? Toepassingen gaan meer leven als je/we voorbeelden bij anderen zien - merk in dagelijkse praktijk :)

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS