dinsdag 22 januari 2019
Topbanner Kubo Beekenkamp Deliflor

Plantum roept politici op om plantpotentie te benutten

Plantum roept politici op om plantpotentie te benutten

Planten hebben de potentie om bij te dragen aan belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Voor het benutten van deze potentie is stimulerend beleid nodig. Om dit kenbaar te maken heeft branchevereniging Plantum op 15 mei de petitie ‘Laat plantpotentie voor de maatschappij bloeien’ aangeboden aan de vaste commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van de Tweede Kamer. In de petitie vraagt Plantum aan alle politieke partijen van Nederland om zich, juist in de week van de internationale ‘Fascination of Plants Day’, gezamenlijk in te zetten om de potentie van planten voor maatschappelijke doelen te benutten en beperkend beleid op te heffen.

Op 18 mei wordt de internationale Fascination of Plants Day gevierd. Dit is een dag waarop planten in het zonnetje worden gezet. Rondom deze dag wordt aandacht gevraagd voor het belang van planten voor de maatschappij. Want zonder planten geen voedsel, geen schone lucht om te ademen en minder kledingkeuze.

"We moeten planten aanpassen aan klimaatveranderingen en schade door ziekten en plagen beperken. Wilde planten laten ons zien dat ze onder grote stress kunnen overleven. Juist in Nederland, met wereldwijd toonaangevende universiteiten en veredelingsbedrijven, hebben we de kennis om de productie te verduurzamen. Hiervoor is echter ander beleid nodig, zodat de maatschappij nog meer kan profiteren van de kracht van planten. Het ‘kasplantje’ moet weer sterk worden.", aldus Plantum.

Concreet vraagt Plantum aan de politiek punt een structurele aandacht voor fundamenteel plantkundig onderzoek om de processen in en om de plant nog beter te begrijpen en daarna bij te kunnen sturen, punt twee stimulerende regelgeving die eigendomsrechten proportioneel beschermt en tegelijkertijd uitnodigt tot verdere innovatie voor zowel de toegang tot genetische bronnen als het beschermen van nieuwe plantenrassen en punt drie werkbare regelgeving voor het gebruik van gerichte en efficiënte veredelingsmethoden zoals CRISPR-Cas9, die toegang geeft tot deze methoden voor zowel kleine als grote bedrijven en recht doet aan de eisen voor veiligheid die er op basis van wetenschappelijke bevindingen aan gesteld moeten worden

“Het is zonde om de kracht van de plant niet optimaal te benutten. Zeker nu bewustwording voor de noodzaak van duurzaam produceren de productie onder druk zet” aldus Niels Louwaars, directeur van Plantum. “De fundamentele kennis van universiteiten wordt door de hightech veredelingsbedrijven razendsnel opgepakt. Beleid belemmert echter vaak dat de potentie van planten optimaal benut kan worden”. 


16-05-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS