dinsdag 22 januari 2019
Beekenkamp Deliflor Topbanner Kubo

Dracaena-fanaat ontdekt onbekend soort in Burgers Bush

Dracaena-fanaat ontdekt onbekend soort in Burgers Bush

Botanicus en dracaena-fanaat Theo Damen heeft een opzienbarende ontdekking gedaan in het overdekte tropische regenwoud Burgers' Bush: een dracaena-soort die nog volstrekt onbekend was voor de wetenschap. Theo Damen werd op het spoor van deze wereldprimeur gezet door de afwijkende groeiwijze van de bijzondere plantensoort.

In Burgers' Bush vinden we de grootste dracaena-collectie van de wereld. Dracaena wordt ook wel drakenbloedboom genoemd. Theo Damen heeft zijn vondst de naam 'dracaena bushii' gegeven. Dit ter ere van zijn grote inspirator Jan Just Bos en de vindplaats Burgers' Bush. Jan Just Bos verwierf landelijke bekendheid als presentator van het televisieprogramma 'Ja, Natuurlijk' en had als botanicus een voorliefde voor planten uit het genus dracaena.

Dracaena-soorten bloeien uitsluitend 's nachts, waarbij specifieke nachtvlinders de planten bestuiven. Wetenschappers verzamelen hun materiaal doorgaans overdag. Hierdoor wist ook de dracaena bushii zijn nachtelijke geheim voor de wetenschap te verhullen. Wat deze plant onderscheidt van andere soorten is onder meer zijn waaiervormige groeiwijze. De Dracaena bushii komt maar op een paar plaatsen in Centraal Afrika voor.

Foto: Mira Meijer - Koninklijke Burgers' Zoo 


23-05-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS