zaterdag 8 augustus 2020
FN TOP add Let Hope Bloom

Follow the Money: FloraHolland verdient miljoenen aan plastic afvalberg

Follow the Money: FloraHolland verdient miljoenen aan plastic afvalberg

Uit onderzoek van Follow the Money blijkt dat Royal FloraHolland jaarlijks miljoenen euro's verdient aan plastic plantentrays. Experts kwalificeren het verdienmodel als machtsmisbruik, en zeggen dat het in strijd is met de wet.

Nederland is het land van bloemen en planten en de veilingklok is een Nederlandse uitvinding, het is een plek van nationale trots. Deze veiling produceert jaarlijks echter een gigantische plastic afvalberg en misbruikt volgens Follow the Money zijn monopoliemacht om deze afvalberg in stand te houden. De veiling verdient daar namelijk miljoenen aan.
Waar de Nederlandse bloemen- en plantenveilingen sinds jaar en dag een statiegeldsysteem gebruiken voor de verkoop van bloemen, worden planten verhandeld in trays die maar één keer gebruikt kunnen worden. Daarna worden ze weggegooid. Jaarlijks worden zo meer dan 180 miljoen plantentrays gebruikt, goed voor een afvalberg van 23 miljoen kilo polystyreen plastic per jaar. Dat is ongeveer gelijk aan de hoeveelheid plastic afval die een miljoen Nederlanders gezamenlijk per jaar produceren.

Deze plastic afvalberg is te voorkomen, dat weet Royal FloraHolland al minstens een kwart eeuw. In 1996 onderzocht de Universiteit van Leiden al hoe milieuvriendelijk verschillende typen plantentrays zijn. De conclusie: ‘Een meermalige plantentray (...) scoort gemiddeld het beste. (...) De eenmalige trayvarianten scoren het slechtst.’ De gemiddelde milieuscore van een eenmalige plantentray toen zeven tot twintig keer slechter was dan die van een meermalige tray. Het onderzoek vormde echter geen aanleiding tot noemenswaardige aanpassingen in de manier waarop Royal FloraHolland met zijn plantentrays omgaat. Dit leidde enkele jaren geleden opnieuw tot commotie, toen de Plastic Soup Foundation een speerpunt maakte van de plastic afvalberg. De campagne leidde tot Kamervragen aan toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van Infrastructuur en Milieu. Royal FloraHolland besloot daarop om opnieuw een onderzoek te laten uitvoeren naar de milieuprestaties van eenmalige en meermalige plantentrays. De staatssecretaris gaf aan ‘de uitkomsten van dat onderzoek af te wachten’.

Op een vrijdagochtend in mei 2017 werden de uitkomsten gepresenteerd, maar pas in april 2018, bijna een jaar na afronding van het onderzoek, publiceerde Royal FloraHolland een rapport dat ‘geschikt is voor externe communicatie’. Gegevens die door Royal FloraHolland als bedrijfsgevoelige informatie werden aangemerkt, zijn daaruit verwijderd. Niettemin zijn de resultaten glashelder: ‘Meervoudige trays zijn beter voor het milieu dan enkelvoudige trays.’

Meer dan twintig jaar na het onderzoek van de Universiteit van Leiden, en honderden miljoenen kilo plastic afval later, is de conclusie dus nog altijd hetzelfde: een statiegeldsysteem is beter voor het milieu dan een wegwerpmodel.

Zonder plastic maakt Royal FloraHolland verlies
Waarom stapt Royal FloraHolland dan niet over? Het antwoord lijkt simpel: FloraHolland verdient veel geld aan de wegwerptrays, zo blijkt uit onderzoek van Follow the Money. In 2017 incasseerde Royal FloraHolland namelijk ruim 52 miljoen euro aan ‘emballage’, staat in het jaarverslag. In totaal bestaat ongeveer een zevende van de omzet van 377 miljoen euro van Royal FloraHolland uit verpakkingsmaterialen. Zonder het verdienmodel op emballage zou de bloemenveiling (winst in 2017: 7,1 miljoen euro) zelfs verlies lijden, zo stelt Follow the Money.

Volgens de woordvoerder van Royal FloraHolland bestaat het grootste deel van de 52 miljoen euro uit ‘huuropbrengsten uit de verhuur van meermalige emballage’. Op eenmalige emballage zou jaarlijks 5 miljoen verdiend worden. Omdat het verdienmodel op emballage in het jaarverslag niet uitgesplitst wordt, valt dit niet te controleren.

Een ingenieus verdienmodel op plastic
Het plastic-verdienmodel van Royal FloraHolland zit dan ook ingenieus in elkaar. Centraal erin staat het Normpack-keurmerk, dat eigendom is van Royal FloraHolland. Alleen de plantentrays van fabrikanten die dit keurmerk dragen, worden op de veiling toegelaten. Om dat keurmerk te mogen voeren, moeten de fabrikanten een licentie kopen. Modiform, de marktleider in Nederland met 70 procent van de markt, betaalde hier in 2017 ruim 400.000 euro voor.

Maar dit is niet het zwaartepunt van het verdienmodel op plastic. Om te laten zien hoe het werkt, nemen we de Normpack 306 als voorbeeld, een tray van zwart plastic waarin zes plantenpotjes passen. Volgens het genoemde rapport uit 2017 wordt deze tray op de veiling veel gebruikt. Telers kopen de trays bij de plasticfabrikanten met vele duizenden tegelijk, waarna de trays in de kas worden afgeleverd. Per tray kosten ze de teler ongeveer 30 eurocent.
Als de telers de trays, gevuld met planten, naar de veiling brengen, krijgen ze van Royal FloraHolland weer 30 eurocent terug. Fijn voor de telers, want zo is het gebruik van de Normpack 306 voor hen (nagenoeg) gratis. Vervolgens worden de trays met planten geveild en aan de kopende partij (meestal een exporteur) brengt Royal FloraHolland nu een extra bedrag voor de trays in rekening. Alleen is dat bedrag plotseling iets hoger geworden. In het geval van de Normpack 306 wordt er ineens 34 cent in rekening gebracht. Zo verdient Royal Flora binnen een dag 4 eurocent op een plastic plantentray, zonder dat het daar (op de administratieve handeling na) iets voor heeft moeten doen. De woordvoerder van Royal FloraHolland bevestigt dat de veiling op elke plantentray een marge pakt van enkele centen. Met 180 miljoen plantentrays per jaar levert dat een behoorlijke inkomstenbron op.

De veiling heeft dus een verdienmodel waar het niets voor hoeft te doen, en de fabrikanten van de trays krijgen een afgeschermde markt. Een win-win situatie, in ieder geval zolang er plastic wegwerptrays gebruikt worden. Het klimaat en de consument dragen de kosten.
Volgens de bloemenveiling bestaat het Normpack-label omwille van logistieke efficiency. Door de standaardisering zouden logistieke processen veel eenvoudiger verlopen, wat kosten bespaart en milieuwinst oplevert. Een logisch argument, maar inmiddels zijn er zoveel soorten trays op de markt dat telers, exporteurs en distributeurs klagen over de grote hoeveelheid aan goedgekeurde plantentrays, met allemaal net een iets andere maat.
Elke paar maanden voegt Normpack nieuwe trays aan het goedgekeurde assortiment toe. Inmiddels bestaan er tegen de honderd verschillende varianten. ‘Het probleem is dat er in onze sector geen standaardisatie is,’ zegt plantenhandelaar Frans Timmermans. ‘Dit leidt ertoe dat er trays zijn waarvan er vier, vijf, zes, zeven, acht, negen, tien of twaalf op een transportkarretje passen. Voor een transporteur is dat niet te doen. Deze wildgroei kost geld.’

Hoe innovatie wordt tegengewerkt
De afgelopen jaren zijn verschillende pogingen gedaan om milieuvriendelijke alternatieven in de markt te zetten. Ze komen er alleen niet tussen. Zo is er een Nederlandse plasticfabrikant die een tray heeft ontwikkeld waarin potjes met verschillende formaten passen. Dit zou de enorme verscheidenheid aan trays drastisch kunnen terugdringen. Het lukte hem echter niet om zijn ontwerp op de markt te introduceren, omdat hij niet in het bezit is van het Normpack-label. Verder wil hij niets over de situatie zeggen. Ook wil hij in dit verhaal anoniem blijven, omdat hij zijn product in de toekomst nog op de markt hoopt te brengen en hij daarbij afhankelijk is van de marktmacht van Royal FloraHolland.

Handelaar Frans Timmermans ontwikkelde onder de naam Florentino een statiegeldsysteem voor plantentrays. ‘Kort daarop kwam Royal FloraHolland langs. Ze wilden samenwerken. Ik dacht daar goed aan te doen en besloot samen met hen de plantentrays te introduceren. Maar vanaf het begin werkte de veiling het statiegeldsysteem tegen. Er was totaal geen promotie, waardoor exporteurs en transporteurs niet wisten dat het überhaupt bestond. Telers die de herbruikbare trays desondanks wilden afnemen, kregen te maken met een maximum van 900 per teler. 900! Een beetje teler neemt duizenden trays tegelijk af, met maximaal 900 kan hij niks. De herbruikbare trays zouden ook op de Duitse veiling van Royal FloraHolland geïntroduceerd worden. Dat is vijf jaar lang tegengehouden. Ik heb daar een boel stampij om gemaakt, waardoor ze er nu wel liggen. Maar de aantallen zijn zo klein dat geen enkele serieuze teler er iets mee kan. Ik heb sterk de indruk dat dit van meet af aan de bedoeling is geweest van Royal FloraHolland: de Florentino van binnenuit kapot maken.'

Lees hier het volledige artikel van Follow the Money. 


05-11-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Groen-Direkt

Wat ook heel bijzonder is dat de door ons alle zo “gewaardeerde” Waterdrinker met zijn “Green Trade Center” ineens de prijs van het eenmalig fust bijna verdubbeld daar heb ik tot nog toe niemand over gehoord.......

In dit artikel staan enkele feitelijke onjuistheden: floraholland heeft meermalig fust wel degelijk gepromoot en wij hebben het ook bij onze klanten gepromoot, maar zij kiezen helaas voor gemak. Verder heeft Timmermans floratino verkocht aan de veiling als ik me niet vergis, dus snap zijn punt niet. De handelaren die wij spraken vonden de belading onvoldoende. Wel jammer dat meermalig fust in planten nooit goed van de grond is gekomen, maar om de veiling daar de schuld van te geven is niet terecht. Kijk ook eens in de spiegel en diverse klanten van handelaren verdienen weer aan de trays omdat ze het afval goed scheiden en ook aan hoezen trouwens. Wereld op zijn kop, maar helaas wel de waarheid dus bij hun is er geen behoefte aan meermalig fust...

Allemaal lach wekkend als je ziet dat zgn hemdjes tassen verboden worden, (voor de schijn bij consumenten) wat deze echter niet zien is de grote hoeveelheden plastic waarin de bloemen en planten verpakt zijn. En vind t heel toevallig dat er een punt gemaakt word vam plastic afval, precies nu er sprake is van een vervangend kartonnen verpakking. Wat en show allemaal..😂

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS