zaterdag 8 augustus 2020
FN TOP add Let Hope Bloom

Kamervragen over eenmalige plastic plantentrays en machtspositie FloraHolland

Kamervragen over eenmalige plastic plantentrays en machtspositie FloraHolland

Christine Teunissen, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, heeft Kamervragen gesteld over het feit dat bloemenveiling Royal FloraHolland blijft vasthouden aan wegwerpplantentrays en niet overstapt op herbruikbare trays. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) moet antwoorden of deze plastic afvalberg te voorkomen is via een statiegeldsysteem en of zij haar invloed wil aanwenden voor een snelle overstap op het statiegeldsysteem. Ook wil Teunissen weten wat Van Veldhoven ervan vindt dat de bloemenveiling (door haar monopoliepositie) milieuvriendelijkere innovaties buiten de deur houdt.

Teunisse stelde de kamervragen naar aanleiding van het artikel wat online nieuwsplatform Follow The Money afgelopen zaterdag publiceerde. Hierin stelt het een onafhankelijk onderzoeksteam vast dat Royal FloraHolland jaarlijks miljoenen euro’s overhoudt aan het gebruik van plastic plantentrays.

Volgens het platform benut de veilingorganisatie op jaarbasis ruim 180 miljoen eenmalige plantentrays, terwijl uit onderzoeken is gebleken dat meermalige trays beter zijn voor het milieu. De 180 miljoen trays zijn samen goed voor een berg plastic afval van maar liefst 23 miljoen kilo.

Volgens Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation levert het onderzoek van Follow The Money een sterke aanwijzing op dat FloraHolland in strijd handelt met artikel 24 van de Mededingingswet. "Wij bepleiten daarom niet alleen een politieke aanpak, maar ook een juridische.”

 


07-11-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Groen-Direkt

Laat ze zowiezo de machtspositie onder de loep leggen. Overal worden heffingen opgelegd aan klanten en kwekers die never realiseerbaar zouden zijn wanneer er ook maar ENIGE vorm van concurrentie had geweest binnen veiligen land. Als optie word genoemd veiling Ede, echter is dit wassen neus omdat ook deze onder de tafel zit van floraholland. Deze impasse is alleen politiek op te lossen omdat geen sprake is van eerlijk overleg tussen de leden. Echter zal politiek dit niet oplossen zodat er netjes afgedragen word en het de politiek geen geld kost.

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS