maandag 24 juni 2019
FN TOP add Bakker.com via TFC

Met elkaar buitenlandse kansen ontdekken #blog

Met elkaar buitenlandse kansen ontdekken #blog

Elke maand deelt Pull Position een blog over haar visie en ervaring over uiteenlopende thema’s in de marketing en tuinbouwwereld. Dit keer vertelt Annelene Sonneveld-Weerheim over marktbezoeken en het belang van deze interessante én gezellige reizen. 

Het blijft altijd iets bijzonders voor de meeste kwekers: in gesprek komen met ‘de eindklant’. Verschillende kwekers bezoeken jaarlijks beurzen in Italië, Spanje, Turkije, Engeland, Polen en andere landen. Door hun bedrijf en product op een buitenlandse beurs te presenteren, hopen zij nieuwe klanten te ontmoeten en in contact te komen met de eindklant. Het is een vrij dure aangelegenheid, als je alle beurzen wilt bijhouden om je bedrijf te presenteren. Natuurlijk is het goed om je bedrijf te presenteren in het land waar je je eigen product graag in het schap wilt zien, maar is dat dé manier? Bij Pull Position geloven we, naast het exposeren op vakbeurzen, in de kracht van marktbezoeken.

Kansen ontdekken in het buitenland
Afgelopen jaar zijn wij met ongeveer 45 verschillende kwekers afgereisd naar een vijftal bestemmingen; Rome in Italië, Kopenhagen in Denemarken, Helsingbörg/Malmö in Zweden, Londen in Engeland en Manchester/Liverpool in Engeland. Vijf totaal verschillende reizen, maar allemaal interessant om te zien wat er op de markt gebeurd en om met elkaar kansen te ontdekken voor bedrijf en product. Met elkaar inderdaad, want het is altijd gezellig om met verschillende kwekers op stap te zijn in het buitenland. Iedereen beleeft en interpreteert een marktbezoek op zijn of haar eigen manier en daardoor ontstaan er leuke gesprekken en interessante discussies.

   

Van elkaar leren

Een element dat wij toevoegen aan ‘onze’ marktbezoeken is het betrekken van exporteurs bij de marktbezoeken. Samen met verschillende exporteurs bespreken we vooraf in welke landen kansen liggen voor welke bedrijven en producten om vervolgens de route uit te stippelen. Vaak bestaat het programma veelal uit klanten van de betreffende exporteur, maar ook andere eindklanten worden bezocht om een totaal beeld van de markt te krijgen. De bezoeken zijn vaak echte eye-openers. Ineens is duidelijk waarom klant A nooit een etiket in zijn plant wil of waarom klant B altijd zijn planten 'rauw' geleverd wilt hebben. Er ontstaan boeiende gesprekken tussen de inkopers, verkopers en/of agenten van de exporteur en de kwekers die de samenwerking een boost geven. Maar ook onderling kunnen kwekers vaak veel van elkaar leren. Doordat er kwekers, en soms ook veredelaars, van totaal verschillende producten mee op marktbezoek gaan, ontstaat er diepgang en binding. Vaak leren kwekers ook van andere markten en productgroepen. Vragen als ‘hoe gaat dat bij jullie?’ of ‘hoe zou jij dat aanpakken als je in onze schoenen zou staan’ zijn dan ook niet vreemd. Het is dan extra leuk om als specialist van het ‘marketingteam in green’ mee te discussiëren en hier en daar advies te geven.

 

Een b(l)oeiend reisprogramma voor 2019 

Zo richting het eind van het jaar zijn wij alvast aan het nadenken over het reisprogramma voor volgend jaar. Dat het weer leerzame en boeiende reizen gaan worden, dat staat al vast. Wil je zelf zien wat er op de markt gebeurt en kansen ontdekken die soms letterlijk op straat liggen, dan zal een marktbezoek je zeker een zetje in de goede richting geven. En hoe handig is het dan dat er een exporteur mee gaat met wie je samen die kansen direct kunt oppakken? Ben je benieuwd naar het reisprogramma van Pull Position in 2019? Neem dan contact op met Annelene of John en wie weet zitten we volgend jaar samen in het vliegtuig!


20-11-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

FT Fotos

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS