zondag 26 mei 2019
FlowerTrials 1 mei Top VvdM AmaVerde

Artificial Intelligence en servitization bieden legio mogelijkheden voor tuinbouwtechnologie

Artificial Intelligence en servitization bieden legio mogelijkheden voor tuinbouwtechnologie

Innovatie is nodig als de tuinbouw zijn leidende positie in de wereld wil behouden!, benadrukte keynote speaker Prof. Jan van den Ende tijdens het Future Trends & Innovations Event, the next step in Horticulture Technology. Van den Ende inspireerde de ruim 150 genodigden door de diverse kansen voor de tuinbouwtechnologie te schetsen: industrie 4.0, servitization, duurzaam innoveren en disruptieve innovatie.

Artificial intelligence en servitization bieden legio mogelijkheden voor de tuinbouwtechnologie. Het belang van data delen met anderen om te komen tot zelflerende en zelfsturende systemen is daarbij wel een aandachtspunt, volgens Van den Ende. “Er ontstaan nieuwe businessmodellen door technische innovaties in te zetten als dienstverlening, ook wel servitization genoemd. Het bezit ten opzichte van het gebruik van techniek zal een belangrijke innovatiepush teweegbrengen”. Hoe vervolgens binnen het bedrijf innoveren gemanaged zou moet worden, is afhankelijk van de mate van vernieuwing qua productattributen en afzetmarkten. 

prof. Jan van den Enden - Rolf van Koppen fotografie

De ontwikkelingen in het Greenhouse Technology domein laten een sterke groeicurve zien. “Gedreven door de mogelijkheden van artificial intelligence zal de gemiddelde groei van bijna 10% op wereldschaal over de afgelopen jaren in de totale greenhouse technologie zich zeker doorzetten” aldus Harm Maters, voorzitter van de AVAG en een van de gastheren van het event. De boodschap van Maters was helder: “Initieer R&D coalities, start innovatieprojecten op en ontwerp nieuwe businessmodellen die verbinden. Hierbij vormen Artificial Intelligence, robotica, cloud, data driven, Internet of Things en Advanced Analytics de weg naar een sterker en toekomstgericht tuinbouwtechnologiecluster.”

Diverse concrete innovatieprojecten stonden ook op de agenda van het event, zoals E-growing, SIOM en diverse robotsystemen. De bezoekers van het Future Trends & Innovations, the next step in Horticulture Technology werden ook geprikkeld met innovatieprojecten waarbij de tijdslijn tot implementatie tussen de 5 en 10 jaar zal zijn, zoals artificial intelligence, vision technology en low cost flexibele zonnecellen.

Het "Future Trends & Innovations, the next step in Horticulture Technology" event werd georganiseerd door AVAG, Stichting Hortivation en TNO, in samenwerking met Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, GreenTech en Wageningen Universiteit & Research en vond plaats op 4 december in het World Horti Center in Naaldwijk.

 


05-12-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Anthura - VONQ


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS