maandag 24 juni 2019
Bakker.com via TFC FN TOP add

De 5 vragen aan... Jan Stolk

De 5 vragen aan... Jan Stolk

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?

Ik ben Jan Stolk, 49 jaar en getrouwd met Greta. Samen hebben we drie prachtige dochters: Liset, Sophie en Floor. Maar ik denk dat de meeste lezers mij vooral kennen van Stolk Flora. Sinds 1998 telen we Phalaenopsis. Dat doen we op een natuurlijke basis. Met ons merk Your Natural Orchid tonen we aan dat we telen met respect voor de natuur.

Wat maakt deze functie zo bijzonder?

Een cosmeticamerk heeft weleens gezegd: in de fabriek maken we cosmetica, in de winkel verkopen we hoop. Dat geldt ook voor ons. We telen bloemen, maar wat we verkopen is emotie: liefde, blijdschap of een steuntje in de rug. Prachtig vind ik dat, die emotionele waarde van bloemen. En als perfectionist kan ik die eigenschap aardig kwijt in de sierteelt. Je bent nooit klaar. Er is altijd wel iets dat je nog kunt verbeteren. Innoveren: dat doe ik graag. Vooral door mezelf te verdiepen in biologische materie leer je veel.

Welk nieuws heeft jou de afgelopen tijd beziggehouden?

Vooral de berichtgeving over de berg plastic die we met z’n allen aan het produceren zijn op deze wereld. Die hele plastic soep waar de oceanen mee vol liggen heeft mensen in ieder geval een beetje wakker geschud. Als je erop gaat letten zie je dat het overal ligt. Langs de berm, op het voetbalveld. Maar we doen er nog te weinig aan vind ik. Het gaat veel te langzaam. De wereld verandert zo snel, als we nú niets doen, zijn we te laat. Plastic zit al onze voedselketen. Dit zal desastreuze gevolgen hebben voor ONS en onze volgende generatie. Nemen we duurzaamheid wel serieus genoeg vraag ik me weleens af. Voor de doorsneeconsument is het een containerbegrip geworden. Bedrijven communiceren dat ze duurzaam bezig zijn, maar zijn ze dat ook echt? Er komt een nieuwe generatie consumenten aan die daar dwars doorheen prikt. Die willen geen gerommel maar transparantie. En om terug te komen op de sierteelt: ik zou graag zien dat FloraHolland er ook meer invulling aan zou geven.

Jan Stolk Stolk Flora

Wat zou je graag nog willen oppakken of veranderen?

Heel veel! Maar om even bij mijn eigen vak te blijven: ik zou de collegatelers willen oproepen om anders te gaan denken over gewasbescherming. Ik ben ook nog van de generatie die gewend was om de gifspuit te pakken. Dat leerde je van je vader of je kreeg het mee op de tuinbouwschool. Maar het wordt een ander verhaal als je vanuit plantweerbaarheid gaat denken. Waarom heeft die plant ergens last van? Waar komt die aantasting vandaan? Als je dat doet heb je - dat is mijn overtuiging - die chemie helemaal niet nodig. En trek dat bewustzijn nou eens door naar andere vlakken. Een voorbeeld: we waren gewend onze planten stuk voor stuk in plastic hoezen te verpakken. Wat doet een bloemist? Plastic eraf en weggooien. We hebben een papieren wikkel bedacht die om een hele tray past. Zó simpel kan duurzaamheid zijn! Want we kunnen niet doorgaan met waar we nu mee bezig zijn op de aarde.

Wat ga je dit weekend doen?

We zijn afgelopen dinsdag 26 jaar getrouwd. Met Greta en onze drie meiden gaan we dat vieren in ons favoriete restaurant. Normaal is zaterdag mijn hobbydag. Beetje klusjes doen, de koikarpers verzorgen en het onvermijdelijke rondje door de tuin. Toch weer dat perfectionisme hè!
 

Bron: www.FloraNews.com
07-12-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

10

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS