maandag 24 juni 2019
FN TOP add Bakker.com via TFC

Lennart Lekkerkerk: De toekomst zit vol kansen

Lennart Lekkerkerk: De toekomst zit vol kansen

Lennart Lekkerkerk (35) is mede-eigenaar van JHL Group, een kwekerij in potgerbera, gloxinia, poinsettia (kerstster) en amaryllis op pot. In deze tijd van het jaar loopt de productie van poinsettia weer op.

Vanaf 2005 is Lennart mede-eigenaar, samen met zijn vier broers. Na de plotselinge dood van zijn vader Hans namen ze in goede harmonie het bedrijf volledig over. "Het belangrijkste is goed communiceren met elkaar en samen afspraken nakomen."

Oernuchter
Lennart is een oernuchtere kweker met een duidelijke visie voor het bedrijf. Op de vraag waarom het bedrijf kiest voor de teelt van rode poinsettia in november en december, geeft hij aan dat de markt hier om vraagt. Potgerbera wordt nagenoeg jaarrond geteeld, maar in kwartaal 4 daalt de vraag sterk. De productiemeters die daarmee vrijvallen worden gevuld met poinsettia's en amaryllis op pot. Vorig jaar heeft JHL Group nog wel een seizoen meerkleurige kerststerren geteeld om te kijken of dit liep, maar dit was geen succes. Nu blijft de focus op roodkleurige kerststerren.

Eigenwijs met bloemen
"We komen uit een oud tuindersgeslacht van voor 1500. De familie startte met bladgroenten telen en daarna komkommers. Hans startte rond 1980 'eigenwijs' met bloemen, geheel tegen de traditie van de familie in. Het bedrijf breidde na 2000 gestaag uit naar totaal 3 vestigingen. Lennart: "Om een bedrijf goed te runnen valt of staat dit met goede communicatie en heldere afspraken. Iedereen heeft zijn eigen rolverdeling en dat werkt goed."

Alles staat op papier
Natuurlijk was de impact van de dood van zijn vader groot, maar de familie heeft de mentaliteit van doorgaan en dat heeft goed uitgepakt. "Ons bedrijfsbeleid wordt bepaald in ons beleidsplan. Daar staat onze visie in, wie welke taken doet en welke afspraken en verwachtingen daarbij horen. Alles staat op papier. Dat is waarom we koers kunnen houden. Dat is het stuur waar we ons aan vasthouden. Dat plan kunnen we continueren. Dat heeft ons wel geholpen in 2010 met het doorgaan van ons bedrijf en dat helpt bij tegenslagen in je bedrijfsvoering in welke vorm dan ook. Daarnaast heeft ons familiebedrijf een sociale cohesie die ons sterk maakt."

Vergrijzing is positief
Hoe kijkt Lennart tegen de toekomst aan? "Er zijn heel veel kansen en die moeten we pakken. De toenemende vergrijzing zorgt voor een groeiende groep koopkrachtige ouderen. Daarnaast richten wij ons ook op jongeren die gevoelig zijn voor het gezondheidsaspect van onze planten. Mensen blij maken met je product is geweldig."

bron en foto: Royal FloraHolland 


11-12-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Anthura - VONQ


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS