maandag 24 juni 2019
FN TOP add Bakker.com via TFC

Varens Woonplanten van de maand februari 2019

Varens Woonplanten van de maand februari 2019

Varens zijn door Bloemenbureau Holland gekozen tot Woonplanten van de maand februari 2019. Van gekruld blad tot een soort van veren, van donkergroen tot zilverachtig grijsgroen, varens kennen we in vele soorten. De populairste varens als woonplant zijn de krulvaren (Neprolepis), hertshoorn (Platycerium), nestvaren (Asplenium), apepootje (Davallia), blauwvaren (Phlebodium), venushaar (Adiantum), ijzervaren (Cyrtomium), vleugelvaren (Pteris) en Pellaea (dubbeltjesvaren).

De varens vormen een aantrekkelijke groene groep planten die past in de groeiende belangstelling voor botanische elementen en verzamelingen in huis. Als extraatje helpen varens de lucht in huis gezond te houden.

Varens Woonplant van de maand februari 2019

Varens met harder en stugger blad zijn makkelijker in de verzorging omdat ze iets minder vocht verdampen. De nestvaren en hertshoorn zijn bij uitstek geschikt als hangvaren. Varens vermeerderen zich door middel van sporen. De zogenaamde sporendoosjes bevinden zich meestal aan de onderzijde van het blad: langs nerven, bladranden, aan het einde van het blad of verspreid. Als de sporendoosjes rijp zijn, springen ze open en vallen de sporen op vochtige plekken waar varens van nature groeien.

Herkomst
Varens behoren tot de oudste planten ter wereld. Er zijn fossiele resten gevonden van zo'n 420 miljoen jaar oud en lange tijd waren (boom)varens de meest voorkomende planten op het aardoppervlak. Steenkoollagen zijn onder andere opgebouwd uit afgestorven resten van varens. Er zijn zo'n 10.000 verschillende soorten die overal in vochtige streken groeien. Alleen in woestijnen en locaties met eeuwige sneeuw ontbreken varens in het landschap. De varens die als woonplant worden ingezet, komen uit tropische en subtropische streken.

Een moderne manier van varens presenteren voor de verkoop is diverse soorten in identieke potten op een rij te zetten, als in een laboratorium. Speel daarnaast met de verschillende manieren waarop ze kunnen worden ingezet: laat hangende varianten zien, maar ook varens op water (de verdamping zorgt meteen voor een goede vochtigheidsgraad) en in een mosbal (kokedama) op een schaal. Nestvaren en hertshoorn kunnen zich ook handhaven als ze worden bevestigd op bijvoorbeeld een stuk hout.

Verzorgingstips voor consumenten

  • Varens staan graag licht, maar niet in de volle zon.
  • Geef geen water in het hart, maar op de aarde en zorg dat de kluit altijd vochtig is.
  • Varens doen het goed op een plek met een hoge luchtvochtigheidsgraad zoals de keuken en de badkamer.
  • Komt de varen in een ruimte met droge lucht terecht, zet de sierpot dan in een mooie schaal met water, dat om de plant kan verdampen.
  • In het groeiseizoen om de 3-4 weken wat plantenvoeding geven.
  • Varens gedijen op regelmatig sproeien en nevelen.
  • Geel of oud blad kan worden verwijderd.

 

bron en foto: Mooiwatplantendoen.nl

 

 

 


 


10-01-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

10


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS