zaterdag 24 augustus 2019
FN TOP add Top VvdM OZ Export via TFC

Red Naomi en Avalanche reageren goed op nieuw lichtspectrum

Red Naomi en Avalanche reageren goed op nieuw lichtspectrum

Eén jaar na de introductie van de Philips GreenPower LED toplighting met het nieuwe rozenspectrum, blijkt dat de rozen goed reageren op het nieuwe lichtspectrum. De combinatie van LED’s en klimaatregeling volgens de principes van Het Nieuwe Telen brengen topkwaliteit en duurzaamheid dichterbij. Het nieuwe lichtspectrum, ontwikkeld door Signify en Wageningen University & Research (WUR), verbetert de kwaliteit van de grootbloemige rozengewassen Red Naomi! en Avalanche+ aanzienlijk. Dit blijkt uit de tussentijdse resultaten voortkomend uit het onderzoek dat plaatsvindt bij het Delphy Improvement Centre in Bleiswijk. Het nieuwe spectrum heeft vooral een positief effect op de bladkwaliteit, de bedoorning en knopgrootte.

“Wij zijn heel erg blij met de resultaten die we behalen met het nieuwe rozenspectrum”, vertelt Leontiene van Genuchten, plantspecialist bij Signify. “Waar we eerder zagen dat een gewas onvoldoende presteerde, is de kwaliteit deze winter goed gebleven. Hetzelfde resultaat zien we bij praktijkbedrijven waar we het nieuwe rozenspectrum uittesten.”

Het rozengewas Red Naomi! heeft een lastige, warme zomer doorgemaakt. Bovendien is een deel in april gerooid en vervangen door Avalanche+, waardoor proefnemers weer balans moesten brengen in de gewassen in een afdeling waar een jong en een ouder gewas naast elkaar staan. “Het aantal takken per vierkante meter was afgelopen zomer erg hoog, maar de takkwaliteit was onvoldoende,” vertelt onderzoeker Arie de Gelder van Wageningen University & Research. “Het nieuwe spectrum werkt goed uit op de bladkwaliteit, de bedoorning en knopgrootte”, meldt hij. Ook telers die regelmatig deze proef bezoeken zijn tevreden over de stand van het gewas.

Het jonge gewas Avalanche+ staat er goed bij. De onderzoekers zien een gezond en groeizaam gewas, met dikke takken. Het blad oogt wat donker. “We moeten voor beide rassen een gemiddeld klimaat aanhouden. Eigenlijk zouden we Avalanche+ wat warmer kunnen telen, maar dat gaat ten koste van Red Naomi!”, zegt De Gelder. “We zien dat Avalanche+ goed reageert op het nieuwe lichtspectrum en dat is positief.”

Er wordt gebruik gemaakt van het nieuwste lichtrecept, speciaal ontwikkeld voor het rozengewas. Aan dit spectrum is een kleine hoeveelheid wit licht toegevoegd, zodat medewerkers in de kas het gewas beter kunnen beoordelen als zij oogsten of scouten. De nieuwe module heeft een afgifte van 500 tot 600 µmol/m2/s per stuk bij een zeer hoge efficiency tot 3.0 µmol/J.

bron: 
 


29-01-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

FT Fotos


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS