zaterdag 24 augustus 2019
Top VvdM OZ Export via TFC FN TOP add

Kansen social payment voor de zakelijke markt #blog

Kansen social payment voor de zakelijke markt #blog

Social payment is ooit opgezet om betalingen tussen mensen onderling en tussen mensen en bedrijven makkelijk te laten verlopen. Denk hierbij aan pionier PayPal maar ook aan de niet meer weg te denken Tikkie-betaalverzoekjes via WhatsApp. Social payment wordt steeds meer mainstream. Tikkie heeft inmiddels al meer dan 4 miljoen gebruikers, al meer dan € 1,5 miljard euro wordt via Tikkie betaald en 87% van de betaalverzoeken wordt binnen 1 dag gedaan. 10% van de betaalverzoeken gebeurt zelfs al binnen 1 minuut.

Wist je dat deze sociale betaaldienst zich inmiddels ook op de zakelijke markt richt? Tikkie heeft inmiddels ruim 2.000 zakelijke klanten en lanceerde onlangs een aantal nieuwe opties voor hen.

Mieke Haaksma, online marketeer bij Royal FloraHolland, schreef voor FrankWatching een blog over de kansen van social payment in de zakelijke markt, bijvoorbeeld voor klantbeleving.

Er zijn nu meerdere sociale betaalbedrijven en traditionele banken die zo’n betaaldienst aanbieden. Zo timmert Facebook bijvoorbeeld aan de weg met de betaalfunctie WhatsApp Pay, breidde ING zijn Mobiel Bankieren-app uit met de functie ‘Betaalverzoeken’, introduceerde Bunq de app Slice. En misschien wel de bekendste in Nederland: Tikkie van ABN Amro.

Edwin van der Molen, business developer bij Tikkie Zakelijk, vertelde tijdens de Social Media Club Den Haag (SMC070) afgelopen december over zijn betaalapp, de zakelijke mogelijkheden die het inmiddels biedt en hoe betalen met je telefoon onderdeel is geworden van ons dagelijks leven.

Een verhaal dat mij aansprak, omdat ik als online marketeer veel potentie zie in de verschillende mogelijkheden van social payment. Het verhaal van Van der Molen deel ik graag in dit artikel, met social payment liggen er in mijn ogen kansen voor een hogere klanttevredenheid en efficiency.

Twee jaar geleden startte ABN AMRO met de betaalapp Tikkie. De app maakt gebruik van iDeal, waarmee consumenten via hun eigen bank betalen. De dienst is daarom door iedereen te gebruiken, het maakt niet uit bij welke bank je zit.

Het succes van de app komt niet alleen doordat betalen vlekkeloos verloopt, maar ook omdat het leuk is om het via de app te doen. Dat zit ‘m in het gebruik van kleuren, logo’s en gifjes. En vlak de gunfactor niet uit: het ultieme bedankt-gifje zorgt voor een happy end. 

Voor kleine ondernemers

Met ‘Tikkie voor bedrijven’ kun je als gebruiker in de app makkelijk switchen tussen privé en zakelijk. Ideaal voor kleine ondernemers, zoals glazenwassers of thuiskappers. Die hoeven niet meer in de weer met cash of een mobiel pinapparaat, ze kunnen hun klanten via Tikkie laten afrekenen.

Voor webwinkels

Edwin van der Molen: “We hebben de betaaloptie ‘Tikkie SuperSnel betalen’ geïntroduceerd, waarmee we voor webwinkels de kans verkleinen dat kopers last minute afhaken. Voor consumenten halen we met de plug-in de grootste ‘consumer pains’ bij online shoppen weg. Dat zijn problemen met inloggen en het verplicht aanmaken van een account bij een webshop. Met je Tikkie-account kun je nu online shoppen en afrekenen in alle webshops met het Tikkie-logo.

“Je vult je 06-nummer in en krijgt een Tikkie met een betaallink. Voor de bezorging van je bestelling vul je alleen bij de eerste betaling je adres in. Je betaalt en krijgt een bevestiging. De verkoper krijgt vervolgens een melding dat je hebt betaald en hij ontvangt je contact- en adresgegevens, zodat de bestelling bij je kan worden bezorgd.”

Mieke is een energieke, ervaren en enthousiaste online marketeer. Bij Royal FloraHolland houdt ze zich bezig met customer journey's en de ontwikkeling, implementatie en optimalisatie van de online marketing en social media strategie. Naast haar werk organiseert ze de Social Media Club Den Haag (SMC070). Lees hier het volledige blog op FrankWatching.

afbeelding: Tikkie


 


07-02-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

10


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS