zaterdag 24 augustus 2019
Top VvdM OZ Export via TFC FN TOP add

Hommels verspreiden ToBRF-virus in tomatenteelt

Hommels verspreiden ToBRF-virus in tomatenteelt

Een Israëlisch team van onderzoekers stelt dat het Tomato Brown Rugose Fruit (ToBRF) -virus door hommels verspreid kan worden. Zij stelden vast dat hommels het virus meenemen tijdens de bestuiving van tomatenplanten. Daarnaast kan ook de hommelkast besmet raken waarmee de kast een primaire infectiebron voor het virus kan gaan vormen. Dit is te lezen in een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One. 

De onderzoekers stelden vast dat hommelkasten die in met met ToBRF-virus besmette kassen in de Negev-woestijn hadden gestaan een besmettingsbron vormden voor de verspreiding van het virus in virusvrije tomatengewassen. Het virus kon worden aangetoond in het omhullende nestmateriaal, de honingraat en in de nectar. In een andere proef bleken bij een hoge hommelactiviteit binnen 19 dagen 22 van 37 tomatenplanten besmet.

Het virus bleek in de gehele plant voor te komen, maar de concentratie was in de bloemblaadjes het hoogst. Van de hommels bevatte het abdomen hoge virusconcentraties terwijl in de monddelen geen virusdeeltjes werden gevonden. De onderzoekers trekken hieruit de conclusie dat de hommels het virus verzamelen door de vibraties van het achterlijf tijdens de bestuiving en niet via nectar of het bijten in de bloemblaadjes.

De besmetting van hommelkasten kan gevolgen hebben voor het te volgen hygiëneprotocol voor dit nieuwe virus. Tegelijkertijd biedt dit wellicht de mogelijkheid om de aanwezigheid van ToBRFV in het gewas te detecteren aan de hand van monsters uit de hommelkasten, stellen de onderzoekers.

bron: PLOS One


07-02-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

FT Fotos


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS