maandag 19 augustus 2019
FN TOP add Top VvdM OZ Export via TFC

Moestuin tegen eenzaamheid

Moestuin tegen eenzaamheid

Met hun moestuin in De Lier willen Ben en Agnes van den Berg ‘sociaal behoeftigen’ samenbrengen, hen helpen tegen de eenzaamheid, hen een goede reden geven om zowel het huis als het bed uit te komen.

We kennen Agnes van den Berg in de groene sector als groene vrouw, die op heel veel verschillende manieren haar groene handen laat wapperen. Alles is groen rond Agnes. Haar werk, haar outfit, maar dat ze zelf ook écht hele groene vingers heeft, weet lang niet iedereen. Ze weet als geen ander hoe je planten moet verzorgen en geeft ze graag het eeuwige leven. 
 

Agnes en Ben runnen hun eigen moestuin nu nog zelf, maar willen deze in gaan zetten in de strijd tegen eenzaamheid. Ze willen mensen verbinden met groen als middel. "Ontspanning, gezond eten, sociale contacten, beweging en dagstructuur. Je vindt het allemaal in een moestuin. Hoeveel mensen zijn er niet die als het regent maar binnen blijven? Nu hebben ze een goede reden om er toch uit te gaan. Weer of geen weer, er wordt altijd op ze gewacht.", zo legt Agnes uit.

Het idee om sociale moestuin te beginnen is ontstaan door de 72-jarige Hans, de vader van Ben. Agnes vertelt hoe hij zijn postzegelkamer op zolder verruilde voor de moestuin. "Het zien groeien van groente doet hem groeien als persoon. Hij leeft er helemaal van op, zoveel plezier heeft hij er in. Dit was voor ons inspiratie om de tuin open te gooien voor meer mensen. We gunnen dit iedereen.” En, vervolgt zij: ,,Hans kan wel wat gezelschap gebruiken.”

Zelf houdt Agnes ook van het 'moestuinieren’.  Ze ziet het niet als vermoeiende bezigheid, maar juist als een genoegen, als ontspannen. Ook vindt ze het fijn om niet naar de supermarkt te hoeven, dat alles gewoon voor het grijpen ligt. "Én niets lekkerder dan groente uit eigen tuin."

foto: Nico Schouten - AD Westland


25-03-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS