maandag 21 oktober 2019
KUBO via TFC Matching Personalities TOP SB Open Dagen

Hoe groot is big #blog

Hoe groot is big #blog

We kennen de term wel, big data. Als je eenieder mag geloven kan je tegenwoordig niet meer zonder. En eigenlijk klopt dat ook wel, want beslissingen neem je nou eenmaal op basis van data. Nu hoor ik mensen wel eens zeggen dat we toch geen Google, Amazon of Tencent zijn…. Dat klopt, dat zijn we ook niet maar toch kunnen we de beschikbare data prima gebruiken.

BIG Data
Voor we over de term big gaan praten is het goed om eens stil te staan bij het begrip als geheel. Wat is eigenlijk big data? Als je gaat zoeken dan kom je vele definities tegen. Dus een echt eenduidigheid is er niet. Toch wil ik er eentje noemen:

Big data is een grote hoeveelheid aan digitale datasets welke te groot zijn om in een reguliere database te onderhouden. 

We meten tegenwoordig steeds meer. We gebruiken steeds meer sensoren om zaken te meten. Internet is een bron van informatie en de data die we daar vandaan kunnen halen is enorm. Maar kijk ook eens naar de eigen data.
Big data gaat mede om het juist combineren van de diverse datasets om er voor ons de juiste informatie uit te halen. Het kan data zijn voor marketing, klimaat, gewasgroei en ontwikkeling en noem maar op.
Als we weten dat Google 3,8 miljoen zoekopdrachten per minuut verwerkt kunnen we wel nagaan dat er een enorme berg aan data kan ontstaan waar het bedrijf iets mee kan en waar marketeers zaken uit kunnen halen.
Maar laten we ook eens kijken wat we tegenwoordig binnen het kasklimaat meten en als we alle data die er is over een plaats of van een gehele regio nu eens combineren en daar de zaken uit halen die relevant zijn. Autonoom telen is gebaseerd op het gebruik maken van alle beschikbare data om de computer de beslissingen te laten nemen.

Eigen data
Ik hoor wel eens mensen zeggen dat ze geen big data hebben. Natuurlijk hebben ze gelijk dat ze niet de hoeveelheid data hebben van de grote Tech bedrijven. Alleen waar het vaak ook aan ontbreekt is het combineren van de beschikbare data en daar verbanden proberen in te zien en te vinden. Het begrip “If this then that……” is een belangrijk begrip geworden. Dat kan al een heel stuk met eigen data. Wat weten we van onze eigen data als het gaat om werkelijke kwaliteit van onze producten? Weten we al wat het inhoudt als een plant een mooi voorjaar heeft gehad en in de kas de juiste omstandigheden heeft gehad en we daar het begrip houdbaarheid op los laten. We denken het veelal te weten maar kunnen we het middels data ook aantonen?

Wat doen we met sturen op marge? Welke data zouden we nodig hebben om daar wat meer inzicht in te hebben en te krijgen. Kunnen we daar zaken uithalen om het juiste product op het juiste tijdstip tegen de beste condities aan te bieden. Hebben we die data? Zo niet dan is het misschien eens tijd om te kijken en te ervaren hoe we er wel aan kunnen komen. Of hoe we onze eigen data wel kunnen inzetten om erachter te komen. Misschien moeten we veel eens vreemde combinaties maken wat betreft data. Het kan verrassende inzichten geven.

En binnen de meeste bedrijven gaat op dat ‘klein’ beginnen soms al verrassende inzichten kan opleveren. Dus wat betreft hoe groot is big kunnen we gewoon melden dat eigen data eens anders combineren interessante inzichten op kan leveren. Is dat altijd zo? Zeker niet, soms zijn er geen verbanden uit te halen maar het eens proberen kan het zeker waard zijn. Zo kunnen we met onze eigen datasets onze eigen ‘big data’ gebruiken. Ik zou zeggen ga eens combineren…….

Ernst Jan Bos
Bos Social Business
 

Bron: www.Floranews.com
11-04-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Dekker

Voetballers spreken in ‘je’, Ernst in ‘we’. Leer eens schrijven!

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS