woensdag 18 september 2019
FN TOP logo FN TOP add

Freedom Flame tulpen als symbool voor Leven in Vrijheid

Freedom Flame tulpen als symbool voor Leven in Vrijheid

Afgelopen vrijdag werd de kaasmarkt in Alkmaar omringd met 20.000 tulpen en werd de tulpenkaasmarkt officieel geopend door Stichting Freedom Flame NL. De opening werd verricht door Nanda de Vries, Wil Zwart en Edith van de Bovenkamp met de traditionele kaasbel in het bijzijn van studenten Bloem en Design en directeur Wim van Reenen van het Clusius College. 

De Stichting Freedom Flame NL wil bewustwording creëeren rondom het thema ‘Leven in Vrijheid’. De tulp Freedom Flame staat voor de boodschap “Let us be strong in the resolve to stand firmly for freedom and justice in an unsettled world”. Deze boodschap is op 13 september 1948 gegeven door Field Marshal Bernard Law Montgomery bij het ontsteken van het vrijheidsvuur.

Freedom Flame

In 1948 werd het Bevrijdingsvuur door Montogomery naar het D-day strand in Normandië gebracht en vervolgens door Nijmeegse atleten meegenomen naar Wageningen. Vanaf dat moment brandt het Bevrijdingsvuur permanent en is het de basis voor de Nationale Bevrijdingsvuurestafette die in de nacht van 4 op 5 mei plaatsvindt naar verschillende gemeentes. Gemeentes die hier aan mee doen, openen allen met dit vuur in hun eigen gemeente het bevrijdingsfestival op 5 mei. 

75 jaar bevrijding
De wens van de stichting is dat de tulp bij alle oorlogsmonumenten in Nederland geplant wordt en in het jubileumjaar van 75 jaar bevrijding in 2020 op 5 mei in heel Nederland zal bloeien. Gemeenten Hollands Kroon en Schagen staan achter dit initiatief en alle andere Nederlandse gemeenten zijn opgeroepen hieraan mee te doen. De gemeente Alkmaar heeft met de opening van de kaasmarkt een unieke kans geboden om de Freedom Flame tulp extra onder de aandacht te brengen.

De Freedom Flame tulp komt bij Maveridge in Sint Maarten vandaan en staat inmiddels ook op de Keukenhof in Lisse. 

De 20.000 tulpen die de kaasmarkt in Alkmaar sierden, werden na afloop uitgedeeld aan het publiek.

 


15-04-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

FT Fotos


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS