maandag 19 augustus 2019
FN TOP add Top VvdM OZ Export via TFC

Neurather Gartner halveert stroomverbruik

Neurather Gartner halveert stroomverbruik

In 2010 richtten vier aandeelhouders in Grevenbroich het bedrijf Neurather Gärtner GbR op. Neurather Gärtner teelt cocktailtomaten, cherrytomaten en snacktomaten in het hoge smaaksegment voor de regionale markt, dat wil zeggen binnen een straal van 150 kilometer. Het doel van het bedrijf is om volledig CO2-vrij te produceren. Voor de belichting wordt groene stroom gebruikt en voor de verwarming van de kassen afvalwarmte van de energiecentrale.

Neurather Gärtner GbR begon met 10,5 hectare. In 2013/14 werd dat uitgebreid naar zo’n 15 tot 16 hectare. In 2015 is de eerste test met verlichting gedaan en werd Son T en LED als hybride belichting geïnstalleerd. In 2016/17 is dit uitgebreid tot 7,5 hectare om klanten het hele jaar door producten te kunnen leveren.

Eén van de vier aandeelhouders is de heer Carsten Knodt. Hij vertelt: “Ons doel was om het stroomverbruik te halveren. Aangezien Duitsland wat energie betreft het duurste land van Europa is, was dit voor ons van groot belang. Codema heeft de gehele energie, water en elektrische besturing verzorgd. Dat was nog een grote uitdaging, maar we hebben het samen voor elkaar gekregen.”

“We willen onze klanten het hele jaar door regionale producten kunnen leveren”, legt Knodt uit. “Omdat het normale seizoen van maart tot november loopt, heb je dus lampen nodig. Om die tussenliggende periode te overbruggen, hebben we gekozen voor hybride verlichting. Dat betekent boven Son T-verlichting en tussen de planten Interlight van Philips, LED-belichting dus, om de hoge energiekosten in Duitsland te compenseren. We denken bovendien dat door LED-belichting ook de smaak van de tomaten verbetert.”

UV-systeem volledig geautomatiseerd en energie-besparend

“Omdat we in de kas en de waterruimte zo efficiënt mogelijk willen werken, hebben we er voor gekozen om een A/B-bakkenvuller te installeren” legt Knodt uit. “Dat houdt in dat de A- en B-bakken automatisch met mest worden gevuld zonder dat iemand handmatig hoeft in te grijpen. Ook is onze UV-installatie volledig geautomatiseerd en energie-besparend. De gehele waterruimte is zo ontworpen dat we drie dagen storing kunnen overbruggen, om het worst-case-scenario af te dekken.”

‘’We hebben voor Codema gekozen vanwege de knowhow, het advies, maar ook vanwege de kwaliteit van de apparatuur zelf. Daar zijn we heel blij mee. Verder is het natuurlijk een groot voordeel dat ze bij ons in de buurt zitten. Tel daarbij op dat we voor 100% kunnen vertrouwen op de service bij reparatie en onderhoud." 


24-04-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

10


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS