maandag 21 oktober 2019
TOP SB Open Dagen KUBO via TFC Matching Personalities

Die vervelende klanten toch... #blog

Die vervelende klanten toch... #blog

Tijdens een workshop in een tuincentrum is mij opgevallen dat er vaak nogal vreemd naar vragende klanten wordt gekeken. Waar vragen naar mijn idee toch iets is wat juist informatie op zou moeten leveren, werden ze veelal gezien als lastig en moeilijk te begrijpen. Wat willen ze nou eigenlijk en wat is er dan voor nodig. Misschien toch eens een kritische blik of betere informatie.

Een vragende klant
Ik blijf mij elke keer verbazen als ik zelf op een drukke dag in een tuincentrum loop. Veel bezoekers lopen rond en blijven dat ook doen omdat ze gewoonweg niet weten wat ze moeten kopen of überhaupt wat ze willen. Hier ligt een grote kans, maar soms wordt dat toch anders bekeken.

Op mijn vraag hoe om te gaan met vragende klanten kreeg ik soms wat bijzondere antwoorden. De strekking van het verhaal was “snel antwoord geven en weer verder gaan.” Hier schrok ik best wel van.
Toen ik vervolgens de vraag stelde of ze wel voldoende informatie hadden om de klanten goed van dienst te zijn bij hun vragen, bleek hier nog wel een puntje te liggen.

Hadden ze eigenlijk wel tijd om wat extra aandacht te besteden aan vragende klanten. Bij diverse tuincentra kwamen daar ook verschillende antwoorden uit. Bij sommigen werd het als voldoende ervaren en bij andere niet. Gewoon te druk met aan- en bijvullen van de artikelen.

Toch blijf ik zeggen dat een vragende klant een kans is iemand om goed van dienst te zijn. En dat begint met luisteren. Ik laat wel eens onderstaande video zien tijdens een workshop als het gaat om luisteren en handelen richting een klant… natuurlijk wel humoristisch bedoeld:


Verkopen begint met goed luisteren………

Een vervelende klant is een kans
Een vragende klant is juist een kans. Een kans om het goed te doen en de vraag correct te beantwoorden en het juiste te adviseren en/of mee te geven. Dan hebben we een tevreden klant en deze komt terug. Hier even tijd aan besteden mag toch geen enkel probleem zijn.

Het delen van zinvolle informatie vanuit de verkopende partij is hierbij ook essentieel. Het verstrekken van alleen technische informatie zal verkeerd uitpakken. Weten wat er leeft en speelt bij de vragende klant zal al veel extra informatie opleveren. We kunnen daarop inspelen door de juiste zaken aan te reiken.

Maar nog mooier is de vragende klant binnen zijn ‘klantreis’ verder mee te nemen en er voor te zorgen dat het hem aan niets gaat ontbreken. Ik heb al een paar keer eerder aangegeven dat verkoop niet meer stopt bij de verkoop van het product. Daarna gebeurt er ook nog zoveel waarbij we onze kennis en kunde goed in kunnen zetten. Denk eens aan verzorgingstips die een klant krijgt na de aankoop van het merk waarvoor u staat. Misschien een vraagbaak waar ze terecht kunnen om de vragen die er leven op te lossen. Het werken met de sociale media kan daarbij goed werken.
Of misschien de personeelsleden van een tuincentrum zeer praktische informatie geven waar ze in de dagelijkse werkzaamheden gebruik van kunnen maken. Het verzorgen van een workshop voor personeelsleden van een tuincentrum kan een zeer positieve bijdrage leveren. Maar start daar ook met vragen. Wat willen ze graag weten en hoe kan je ze daarbij helpen.

Kortom die vragende klant is een grote kans om het gezamenlijk goed te doen. Het geven van de meest praktische en relevante informatie is dan essentieel. Gewoon eens beginnen met vragen……


Ernst Jan Bos
Bos Social Business
 

Bron: www.Floranews.com
25-04-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Dekker

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS