woensdag 18 september 2019
FN TOP logo FN TOP add

Waarom worden de bollenvelden gemaaid ?

Waarom worden de bollenvelden gemaaid ?

De vele toeristen in de bollenstreek kijken hun ogen uit bij de kleurenpracht op de uitgestrekte bollenvelden. Ze zijn dan ook erg verbaasd als ze ineens zien dat de tulpen een kopje kleiner gemaakt worden door grote tractoren. In no time is de kleurenpracht verdwenen en zijn het nog slechts groene vlaktes waar ze naar staan te kijken.

De tulpen worden 'gekopt'. Kweker John van der Slot uit Noordwijkerhout legt aan Omroep West uit dat ze dat doen omdat de bol dan gaat groeien. 'We planten in november een klein bolletje, dat komt in het voorjaar, nu dus, op. Op dat moment geeft het al zijn energie aan de bloem. Maar op een gegeven moment is die bloem volgroeid. Voor de vele toeristen die speciaal voor de velden riching onze regio komen is dat prachtig. Maar voor kwekers is dat eigenlijk het moment om die bloemen eraf te halen, te 'koppen'.

'Als de bloem eraf is, dan gaat de sapstroom, de voeding, niet langer meer naar de bloem, maar naar beneden, naar de bol. Vanaf dan gaat er onder de grond een nieuwe bol groeien.' legt Van der Slot evrder uit. 

De nieuwe bollen worden in de maanden juni en juli gerooid om vervolgens verkocht te worden aan landen als China en Amerika.

Het 'koppen' van de bloemen is nog niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. De bollen worden eerst met de hand geselecteerd. Verkeerde, slechte en zieke bollen worden door een groep werknemers met de hand uit de grond gehaald. Pas als dat gedaan is worden de bloemen machinaal verwijderd.

In eerste instantie zijn de toeristen volgens Van der Slot vaak verbaasd dat de bloemen zomaar "gemaaid" worden, maar begrijpen ze het meestal wel als hij de tijd neemt om het uit te leggen.

bron en foto: Omroep West


25-04-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

10


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS