woensdag 18 september 2019
FN TOP logo FN TOP add

Familiebedrijven investeren te weinig in hun medewerkers

Familiebedrijven investeren te weinig in hun medewerkers

Familiebedrijven zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse economie. Met 2,16 miljoen banen zijn ze volgens het CBS goed voor bijna een derde van alle banen in Nederland. Deze familiebedrijven blijken echter veel minder te investeren in hun medewerkers dan vergelijkbare niet-familiebedrijven. Dit leidt volgens het rapport "Winnend werkgeverschap" tot slechtere prestaties. Zo is er binnen de bedrijven minder aandacht voor promotie en doorgroeimogelijkheden.

Voor het rapport is internationaal onderzoek gedaan naar duizenden bedrijven in 37 verschillende landen door het Erasmus Centre for Family Business (ECFB), BDO Accountants en de Rabobank. Volgens het rapport komt het goede imago dat familiebedrijven hebben als werkgever niet overeen met hun handelen. Hoogleraar Pursey Heugens van het ECFB: "Het werkgeverschap van familiebedrijven loopt achter en ze investeren te weinig in hun werknemers."

Waar bijna alle niet-familiebedrijven trainingen en opleidingen aanbieden is dit bij familiebedrijven lang niet overal het geval. Ook krijgen werknemers aanzienlijk minder training over veiligheid en ook op het gebied van gezondheid, zowel fysiek als mentaal, lopen familiebedrijven flink achter.

Opvallend is ook dat maar 3 procent van de familiebedrijven een beleid op het gebied van diversiteit heeft, tegenover 39 procent van niet-familiebedrijven. Ook doen ze minder voor duurzaamheid omdat ze hier minder druk voelen vanuit aandeelhouders en de maatschappij.

In familiebedrijven is het werkgeverschap volgens de onderzoekers vaak gebaseerd op wederkerige loyaliteit. "Dat brengt ook voordelen met zich mee. Zo scoren familiebedrijven erg goed als het gaat om baanzekerheid, bijvoorbeeld in geval van gedwongen ontslag. De kans om je baan te verliezen is bij een familiebedrijf bijna een kwart kleiner dan bij een niet-familiebedrijf." Ook hebben deze bedrijven door de grotere loyaliteit minder vaak te maken met stakingen of werkonderbrekingen.

 


10-05-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen Move2Catch


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS