woensdag 18 september 2019
FN TOP add FN TOP logo

Slechte wet voor glastuinbouw

Slechte wet voor glastuinbouw

Koolmees loodst Wet arbeidsmarkt in balans door kritische Eerste Kamer. Met die tekst werd gisteren de behandeling van de wet door de Eerste kamer naar buiten gebracht. Glastuinbouw Nederland is teleurgesteld over die boodschap. Volgende week dinsdag is de stemming in de Eerste Kamer over de wet.

De essentie van de wet is om het aandeel flexwerk terug te dringen. Het middel waar minister Koolmees voor kiest is enerzijds het duurder maken van flexarbeid en anderzijds vaste dienstverbanden goedkoper maken en met minder financiële risico’s voor de ondernemers te omkleden. “Uit de berekeningen die Glastuinbouw Nederland samen met LTO Nederland en NFO heeft laten maken blijkt dat glastuinbouwondernemers die gebruik maken van flexarbeid door deze wet tot 7% meer loonkosten voor de kiezen krijgen. Denk hierbij aan de hoge WW-premie en de transitievergoeding die ook voor dienstverbanden van een maand moeten worden betaald. Het is op zich een logische gedachte dat het pakket aan maatregelen ondernemers stimuleert om mensen voor onbepaalde tijd in dienst te nemen. Wat echter onredelijk is, is dat in sectoren met seizoenswerk ondanks dat er geen werk is, ondernemers vaste dienstverbanden zouden moeten gaan aanbieden. Dat is economisch niet verantwoord”, aldus Glastuinbouw Nederland voorzitter Sjaak van der Tak. De voorzitter verwacht daardoor geen afname van het aandeel flex.

Slechte wet glastuinbouwfoto: Hans Korbee

Niets wijst er volgens Glastuinbouw Nederland op dat deze wet wél gaat werken. Het aandeel flex is de afgelopen jaren, ondanks alle andere wettelijke maatregelen zoals de WWZ, niet kleiner geworden. Van der Tak: “De enige reden waarom ondernemers werknemers de komende tijd in vaste dienst nemen is de krapte op de arbeidsmarkt. De wet is voor veel glastuinbouwondernemers en andere sectoren die met seizoenen werken, een ordinaire kostenverhoging.”

Glastuinbouw Nederland gaat met glastuinbouwondernemers en collega-organisaties in gesprek over de vraag hoe vanaf hier verder. De arbeidsmarkt is dus niet alleen krap, ook stijgen de lonen en de loonkosten. Dit heeft grote invloed op de internationale concurrentiepositie van de sector en daarmee voor de BV-Nederland.

 


22-05-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

10


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS