donderdag 12 december 2019
FN TOP logo FN TOP add

Augmented Reality in de kas

Augmented Reality in de kas

Kan op een AR-bril (Augmented Reality) getoond worden of een gewas de juiste rijpheid heeft? Kan Augmented Reality helpen bij het trainen van personeel in een kas? Oftewel: hoe kunnen we Augmented Reality inzetten in de tuinbouw? Dat is wat Wageningen University & Research (WUR) samen met veredelaars en toeleveranciers onderzoekt.

De komende vier jaar zijn er binnen het project 'Augmented Horticulture – Understanding Plants via Augmented Reality' zes showcases; inmiddels lopen er daarvan vier. WUR onderzoekt daarbij verschillende aspecten van AR, zoals: is de wifi in kassen goed genoeg voor het verzenden van grote hoeveelheden data, is de benodigde AR-apparatuur draagbaar en wat is de meerwaarde van verschillende toepassingen?

Kan een AR-bril meten of gerbera's rijp zijn?
Bij de showcases die onlangs startten speelt het gewas meestal de hoofdrol. Zo onderzoekt WUR of een AR-bril kan meten en tonen of een gerbera voldoende rijp is om te oogsten. Die toepassing kan dan gebruikt worden voor trainingsdoeleinden. Vergelijkbaar is de showcase waarbij een AR-bril op basis van onder meer nabij-infrarood laat zien of het gewas in een kas gezond is.

Bij twee showcases gaat het over gebruik en aanpassen van data: is een AR-bril of juist een tablet bruikbaar om data uit meetboxen te raadplegen (bijvoorbeeld over het klimaat) en kan een AR-bril een QR-code bij een plant scannen, zodat bijvoorbeeld een teeltonderzoeker ter plekke relevante informatie over de betreffende plant kan noteren of juist met gesproken woord geautomatiseerd kan invoeren.

Het project Augmented Horticulture wordt gefinancierd door de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Syngenta Seeds, Wageningen University & Research, Florensis, Lets Grow, Itelligence, Mprise Agriware en KPN.

bron: WUR

 


20-06-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1 Schoneveld Breeding Feestdagen


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS