zondag 8 december 2019
Top Dillewijn Zwapak FN TOP add

Fruittelers lanceren termijnhandel in strijd tegen supermarkten

Fruittelers lanceren termijnhandel in strijd tegen supermarkten

Maandagavond vergadert een groep Nederlandse fruittelers in Tiel over de introductie van een termijnmarkt om stabielere en hogere prijzen voor hun producten tot stand te brengen. Woensdag volgt eenzelfde vergadering in Kruisland. De telers werken samen met de Actiegroep Fruitteelt, het Nederlandse e-commercebedrijf Service2Fruit en het Belgische adviesbureau DLV.

De fruittelers zijn ontevreden over de lage prijzen die agrariërs nu van de supermarktketens ontvangen. Ze willen hebben het streven om nog dit jaar te beginnen met een termijnmarkt voor peren. 'Een termijnmarkt voor appels is een logische volgende stap', zegt ceo Silvia Janssen van Service2Fruit tegen FD.nl.

De termijnmarkt die de fruittelers voor ogen hebben laat huidige bestaande goederenstromen ongemoeid. Kwekers kunnen vooralsnog tot maximaal 30% van hun productie in een coöperatief termijncontract voor een vaste prijs aan een afnemer verkopen. Aan het eind van het seizoen wordt berekend of de gemiddelde dagprijs in de spotmarkt hoger of lager uitvalt dan de termijncontractprijs. Als de teler te weinig heeft ontvangen, dan krijgt hij een verschil door de afnemer uitbetaald. Dit geldt net zo goed andersom; als de dagprijs lager was dan de termijncontractprijs, dan moet de teler aan de afnemer betalen.

De marktverhoudingen in het fruit zijn volgens Janssen, die afkomstig is uit de glastuinbouw, vergelijkbaar met die in de rest van de Nederlandse land- en tuinbouw. 'Kwekers zouden ook gebaat zijn met een soortgelijke termijnmarkt voor andere producten', zegt Janssen tegen FD.nl, die ook bestuurslid is van de tuindersbranchevereniging Dutch Produce Organization. Ze noemt komkommers als voorbeeld. Naast een uitbreiding tot ander fruit en groenten zien Service2Fruit en DLV ook termijnmarkten mogelijk in vlees en zuivel. 

Janssen verwacht dat een termijnmarkt de 'machtsbalans' tussen kwekers en supermarkten weer enigszins richting kwekers ombuigt.

Een woordvoerder van de brancheorganisatie van supermarkten CBL zegt dat de eerste vraag bij is of dit initiatief mededingingstechnisch mogelijk is. Als dat het geval is, zegt het CBL geen tegenstander te zijn van het plan.

 


15-07-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1 Schoneveld Breeding Feestdagen


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS