donderdag 28 mei 2020
FN TOP logo FN TOP add

Neem geen planten mee terug van vakantie in buitenland!

Neem geen planten mee terug van vakantie in buitenland!

De Nederlandse Voedsel- en Warenauthoriteit NVWA roept vakantiegangers op om geen planten mee terug te nemen van de vakantie in het buitenland. Planten kunnen namelijk ziekten en plagen met zich meebrengen, die een bedreiging zijn voor kamer- en tuinplanten én voor onze natuur en land- en tuinbouw.

Het lijkt altijd zo leuk en ze zijn voor het gevoel altijd mooier, groter en specialer. Dat willen we thuis ook wel. Planten in het buitenland trekken altijd. Menig vakantieganger heeft al eens stekjes of plantjes van het vakantieadres mee naar huis genomen. We staan er meestal alleen niet bij stil dat deze mooie planten hier in Nederland voor een probleem kunnen zorgen. 

De NVWA roept daarom op om geen planten mee terug te nemen van vakantie in het buitenland. Olijfboompjes, vleugeltjesbloem, lavendel en oleander uit Frankrijk, Italië, Spanje of Portugal kunnen mogelijk besmet zijn met de bacterie Xylella fastidiosa. Deze bacterie kan voor meer dan 300 verschillende plantensoorten schadelijk zijn. Een uitbraak in Nederland kan grote economische gevolgen hebben voor de boomkwekers en de kwekers van vaste planten. Rond besmette gebieden mogen van de Europese Unie namelijk minimaal 5 jaar geen planten worden vervoerd. Hierdoor ontstaat grote exportschade en zullen er veel minder planten voor consumenten beschikbaar zijn.

Meenemen van snijbloemen, bloembollen, stekken, groenten, fruit en zaden uit een niet-EU-land naar een EU-land is overigens in veel gevallen al verboden zonder zogenoemd fytosanitair certificaat. Va het ene EU-land naar het andere ligt dit echter anders en geldt dit verbod niet.  


Leandra de Boef | 22-07-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1. FH100procentdigitaal


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS