donderdag 16 juli 2020
Let Hope Bloom FN TOP add

De 5 vragen aan... Stef Berkhout

De 5 vragen aan... Stef Berkhout

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Stef Berkhout en ik ben 24 jaar oud. Ik ben pas afgestudeerd aan de HAS in Den Bosch en heb na lang nadenken en veel opties overwogen te hebben, besloten om verder aan de slag te gaan bij SlijkermanKalanchoë, waar ik ook al jaren in mijn vrije tijd heb gewerkt. Ik ga mij volledig focussen op de verkoop van stekmateriaal naar andere kwekers in binnen- en buitenland. Daarnaast ga ik mij bezighouden met het assortiment, productportfolio en uitgiftebeleid etc.

Wat maakt deze functie zo bijzonder?

Ik ben niet gemaakt voor een 9 tot 5 baan en houd er ook niet om elke dag hetzelfde te moeten doen. Ik vind vrijheid erg belangrijk en ik wil dus graag de ruimte krijgen om mijn eigen ding kunnen doen. Daarnaast vind ik het internationale aspect enorm boeiend. Deze functie brengt mij op veel plekken in de wereld waar ik zelf nog nooit eerder ben geweest. Ik kom in contact met mensen die andere normen en waarden hebben, een andere cultuur gewend zijn en een andere taal spreken, maar wel dezelfde passie voor bloemen en planten hebben. Ik vind het tof om kwekers te helpen om samen tot een beter resultaat te komen. Ik ben ook nauw betrokken bij de veredeling, waar wij met ons team aan de wieg staan van nieuwe innovatieve verschijningsvormen van kalanchoë. Ik zie het als een persoonlijke uitdaging om iets wat zo klein begint, samen met onze klanten tot een succes te maken. Want een saai oma-plantje is het al lang niet meer, ondanks dat we nog bijna elke dag tegen dat onterecht verkregen imago moeten vechten.

Welk nieuws heeft jou de afgelopen tijd beziggehouden?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen fanatieke krantlezer ben. En op social media ben ik ook selectief in wie/wat ik volg. Ik ben wel graag op de hoogte van de ontwikkelingen binnen onze mooie sierteeltsector. De laatste weken is er natuurlijk genoeg te doen geweest over de opbrengstprijzen van de bloemen en planten, waar het warme weer geen goed aan heeft gedaan. Maar het doet me beseffen dat we daarin als sector nog een grote stap kunnen zetten. Ik dacht terug aan mijn stage bij een grote pot- en perkplantenteler in de US, waar ik met bewondering heb ervaren hoe ver zij zijn voor wat betreft de termijnverkoop van bloemen en planten. De meeste producten die daar opgezet worden zonder dat de verkoop ervan gegarandeerd is, beland uiteindelijk op de composthoop. Zij hebben daar geen veiling waar zij met hun producten terecht kunnen, dus de motivatie om vooraf al te verkopen is enorm hoog. Ik denk dat wij daar nog veel van kunnen leren. Goed kijken naar de vraag vanuit de markt in plaats van de ruimteplanning van je kas. Waarom zouden we allemaal onze kas helemaal vol zetten tijdens de zomer en dan vervolgens gaan afwachten voor welke prijs de producten uiteindelijk van eigenaar wisselen, in de wetenschap dat het hoogstwaarschijnlijk toch onder de kostprijs zal zijn?

Iets anders, gisteren kreeg ik een mail van HR met de mededeling dat er een cao-loonsverhoging van 3,35% is overeengekomen. Vorige week was ik op onze kwekerij in Kenia en ik dacht gelijk aan een gesprek dat ik daar had met de farm manager over de onderhandelingen die zij momenteel voeren met de vakbonden voor wat betreft loonsverhoging. Zij maken elke 2 jaar afspraken over loonsverhogingen, en die zijn de laatste jaren steeds 10-11% per jaar geweest. Ik stel mijzelf dan toch serieus de vraag hoe lang een “lageloonland” als Kenia nog interessant zal blijven voor de tuinbouwsector.

Wat zou je graag nog willen oppakken of veranderen?

Ik ben nieuwsgierig aangelegd dus ik heb altijd wel ideeën over hoe iets anders gedaan kan worden. Er zijn dus genoeg dingen die ik graag nog zou willen oppakken. En dan zijn het niet eens allemaal grote sector-brede onderwerpen zoals hierboven benoemd, het zijn ook vooral kleine dingen binnen het bedrijf bijvoorbeeld. Ik haal daarvoor veel inspiratie uit de wereld om mij heen. De laatste 4 jaar was die vrij onderwijs-georiënteerd. Ik heb genoten van mijn tijd bij de HAS waar ik mij helemaal kon verdiepen in zaken die ik interessant vond. En ik kon bij mensen terecht die daar vervolgens alles van af wisten. Het leuke van stages vond ik dat ik deze opgedane kennis dan vervolgens in de praktijk toe kon passen of tenminste kon zien en ervaren hoe het in de praktijk wordt toegepast. Dat geeft altijd nieuwe inzichten en is voor mij vaak een aanleiding om eens kritisch te bekijken of de manier hoe ik de dingen zelf doe, ook daadwerkelijk de beste manier is.

Wat ga je dit weekend doen?

Het nadeel van reizen is dat tijdens je afwezigheid het werk thuis niet stil komt te liggen, waardoor je na thuiskomst soms even een stapje extra moet zetten om bij te blijven. Ik ga zaterdag nog even wat werk inhalen maar verder heb ik geen plannen voor het weekend. Ik doe het maar even lekker rustig aan denk ik. Misschien nog even met mijn vriendin de stad in, en vooral lekker van het mooie weer genieten. Mijn moeder kon mij vroeger altijd wijs maken dat de beste remedie tegen warmte is dat je vooral rustig moet blijven. Maar dat is wel een uitdaging voor mij, want stilzitten heb ik nog nooit gekund en ik vind toch altijd wel wat om te doen.

Bron: www.Floranews.com
27-07-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

TE HUUR TE KOOP

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS