dinsdag 25 februari 2020
FN TOP add 1. RFH Trade Fair 2020

Soms een keuze maken #blog

Soms een keuze maken #blog

Afgelopen week stond er in het Vakblad voor de Bloemisterij een interessant artikel over dat de marketing meer gericht moet zijn op de consument. Hier het artikel als u abonnee bent.
De categorymanager vindt het veelal een verspilling van geld. In ieder geval geen interesse vanuit de consument in zoveel verschillende labels. Een hoes, met communicatie, gaat er regelmatig af. Verdiepen in de keten achter de eerste schakels in de vers-keten is essentieel. Dus de consument in beeld hebben is wel degelijk belangrijk. Alleen is het verleiden van de consument om ons product te kopen nou juist niet erg duur? Hebben we dan geen consumentenmerk in handen? Hoe kijk ik als marketeer hier tegenaan?

Te veel “merken”!
We het veel wanneer we over beurzen lopen. Elke kweker probeert met zijn eigen merk de klant te verleiden. Maar om welke klant gaat het eigenlijk. Elke schakel in de vers-keten na de kweker is een klant. Dus wie willen we eigenlijk verleiden met onze merken?

Marketing is: Marketing is de verzamelnaam voor die categorie activiteiten die ervoor moet zorgen dat een bepaald product of bepaalde dienst bij zoveel mogelijk klanten bekend wordt zodat, daaruit voortvloeiend, zoveel mogelijk omzet worden gegenereerd (bron: economischwoordenboek.nl)
Maar blijft nog steeds de vraag wie zijn onze klanten? In mijn optiek de eerstvolgende schakel in de keten. Dus wie een handelsmerk weet te genereren en daarbij alle processen goed in ogenschouw neemt en ze optimaliseert kan goed bekend komen te staan. Op de juiste wijze naar de volgende schakel weet te communiceren is natuurlijk essentieel. Wat wil die klant graag weten en met welke content doe ik ze een groot plezier en geef ze waarde met de juiste inhoud van de communicatie. Bij communiceren naar de eerstvolgende schakel praten we niet over communicatiematerialen op de verkoopvloer of een website die gericht is op de consument. Nee, we praten over een website die B2B ingericht is en misschien veel downloadbare informatie voor de eerstvolgende schakel in de keten. De sociale media kan anders ingezet worden dan dat we ons richten op de consument. We laten naar mijn idee veel meer het bedrijf zien en welke ontwikkelingen daar zijn dan dat we veel ‘praten’ over inspiratie en verzorgingstips of andere tips.

Moeten we ons dan alleen maar richten op de volgende klant in de keten? Dat is en blijft een discussiepunt. Schoenmaker blijf bij je leest. Als je als kweker erg goed bent in telen en je marge is al goed en je hebt weinig met marketing en verkoop, dan moet je dat naar mijn idee ook zo laten. Misschien helpt aansluiten bij een groep.

Toch naar de consument?
Wil je toch een stap maken naar de consument dan is mijn advies doe dat dan niet alleen. Je volledig richten op de consument kost veel moeite en geld. Er zit bijna niets zo grillig in elkaar als de huidige consument. Wat willen ze van ons weten? Wanneer willen ze dat weten? Hoe willen ze het weten. En waar zijn ze zoal naar op zoek. Zomaar wat vragen die je kan stellen aan verschillende consumenten en je krijgt zeer verschillende antwoorden. Natuurlijk zijn er segmentaties uit te voeren maar dé klant wil op zijn/haar tijdstip de juiste informatie om te helpen en de aankoop tot een succes te maken.

Ik noem het bewust aankoop want er is veel data voor nodig om te achterhalen wat welke klant uiteindelijk zou willen hebben. Niet alleen qua keuze maar ook qua informatie. Standaard zaken zoals een leuk merk in de winkel levert bij vele consumenten de beroemde vraag op “What’s in it for me…”.

bron: medium.com

Soms krijgen ze wel de leuke en zinvolle informatie en/of inspiratie. Soms is het alleen maar een naampje waar ze niets van snappen en ze ook niet weten wat ze er mee moeten. Een website die bol staat van kwekerstermen en/of andere zaken die een consument niets zegt.

Vind ik het verspilde moeite en geld? Een eenduidig antwoord heb ik daar niet op. Sommige groepen zijn best goed bezig en timmeren al redelijk lang aan de weg met goed succes. Anderen denken middels een fancy naam en zenden van informatie veel te bereiken maar komen van een koude kermis thuis. Dan kost het heel erg veel geld, dan zijn het toegevoegde kosten. Dat terwijl marketing geld moet opleveren en het geld wat er is maar een keer kan worden uitgegeven.
Heb ik dan de heilige graal? Nee ook niet. Wel eens om wat verder over na te denken. Je kan zelf naar de eerstvolgende schakel veel bereiken met een stukje marketing. Wil je naar de consument zoek het dan in een gezamenlijk belang. Werk samen verticaal in de keten of horizontaal en maar er samen een goed en mooi iets van. Alleen is het maar voor erg weinigen weggelegd.

Ernst Jan Bos
Bos Social Business
 

Bron: www.Floranews.com
01-08-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1 essen

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS