donderdag 28 mei 2020
FN TOP add Let Hope Bloom

Lavendel laat de tuin leven

Lavendel laat de tuin leven

Fladderen, zoemen en gonzen; met lavendelplanten verwelkom je volop nuttige insecten als bijen, hommels en vlinders in je tuin. Lavendel staat niet voor niets in de top-10 vlinderplanten. Combineer je deze plant met andere vlindermagneten, zoals Sedum en Verbena, dan maak je er helemaal een vrolijk feestje van én je bent ook nog eens goed bezig voor de biodiversiteit. 

Een vleugje lavendelgeur ruiken in het voorbijgaan ... Ken je dat geluksmomentje? De geur is al eeuwen favoriet; de Romeinen gebruikten lavendelbloemen in het badwater als geurkruid. Voor een zomerse geurenmelange in je tuin mix je lavendel met andere geurende vaste planten, zoals Salvia (salie), Nepeta (kattenkruid) en Lonicera (kamperfoelie). Zo´n geurende plantenborder is ook leuk als geveltuintje; voorbijgangers zullen er met een glimlach langs lopen.

De hoofdrol is lavendel zeker ook toevertrouwd. Schroom niet en beplant je hele voortuin of de borders langs je terras met één soort. Als deze in bloei staat is het alsof je je midden in Frankrijk bevindt. Kies voor deze grotere oppervlakten de sterke Lavandula angustifolia. Je zult zien dat je lavendelveld jaar na jaar intact blijft. En wist je dat deze plant ook nog eens stoffen afscheidt waar bladluizen een hekel aan hebben? Fijn, zo´n natuurlijke luizenverdrijver!

Wist je dat... lavendel een heerlijk kookingrediënt is? Het wordt gebruikt in jam, azijn, snoepjes en thee. De geurtopper is er in het lichtblauw, donkerblauw, wit, witroze, roze, paars en violet.

bron: iVerde
 


06-08-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS