donderdag 16 juli 2020
Let Hope Bloom FN TOP add

Privé of zakelijk? #blog

Privé of zakelijk? #blog

Ik hoop dat jullie net zo’n fijne vakantie hebben gehad als ik. Heerlijk mijn hoofd kunnen legen tijdens alle wandelingen die we hebben gemaakt en genoten van de pure en prachtige natuur van Noorwegen. En diegene die mij volgt op Facebook heeft bijna dagelijks een fotoverslag kunnen zien van onze belevenissen. En daar zit nou precies een van de vragen die ik met regelmaat tegenkom. Ik heb een bedrijf en zet je dit dan wel op de sociale kanalen of moet je alleen zakelijk en commercieel blijven? Wat wordt het privé of zakelijk?

Sociaal op social of toch niet? Ik heb inderdaad veel gedeeld over mijn vakantie. Diegene die dat gevolgd hebben weten dat mijn vrouw en ik genoten hebben. Daarnaast deel ik op Facebook regelmatig leuke zaken die ik doe, eet of zie. Als ik bij klanten kom of ik spreek mensen dan krijg ik regelmatig de vraag “Is dat wel verstandig om privé zaken te delen?” Mijn antwoord is dan redelijk standaard, ja maar pas wel een beetje op wat.
Ik mag mijzelf mens noemen. Een mens van vlees en bloed. Een mens met zijn emoties en een gevoel voor humor, tenminste dat hoop ik. Als ik met mijn bedrijf business wil doen dan krijg je met een persoon te maken. Ik weet een ding heel zeker dat als wij elkaar persoonlijk al niet mogen dan wordt het lastig om echt iets voor elkaar te betekenen. Het gaat stroef en het loopt dan meestal niet zoals we beide wensen. Is dat een goed klimaat om goed te presteren? Voor beide partijen niet. Zodra ik dan iets vanuit mijn privé situatie op de sociale kanalen ga plaatsen wordt dat veelal niet begrepen en kan het echt averechts werken.

Is de situatie 180 graden gedraaid en is er een prima band, goede verhoudingen en prima resultaten dan is het delen van die privé situaties en zaken juist wel eens de kers op de taart. Het maakt het net dat stukje leuker.

Figuur 1; Samen genieten van een mooi uitzicht in Noorwegen

Dus moeten we sociaal zijn op Social? Ja, maar realiseer je heel goed dat het ook afstotend kan werken. Kunnen we in die situaties onderscheid maken. Het kan en daar kom ik later even op terug.

Ik moet bekennen dat ik hele leuke reacties heb gehad van zakelijke relaties op mijn foto’s uit Noorwegen. De eerste gesprekjes gingen heel vaak over de unieke momenten die wij beleefd hadden en dan mocht ik het verhaal er achter een stukje vertellen. Het waren veelal prettige gesprekjes terwijl ik bekennen moet dat er ook een paar probleempjes opgelost moesten worden. Maar de toon was vanaf het eerste moment anders…..

Dan toch maar alleen zakelijk
Ik zie wel eens mensen en bedrijven die alleen maar zakelijke dingen op de sociale kanalen aan het zetten zijn. Ik mis daarbij enig gevoel of passie voor wat ze doen en/of wat ze ervaren.
Zoals jullie weten geloof ik sterk in het principe van H2H, oftewel human to human. Mensen doen zaken met mensen. Als dat alleen maar B2C blijft, wordt het veelal nooit een mooie hechte relatie waaruit een ambassadeurschap naar voren kan komen.

Als je alleen zakelijk wilt zijn naar je klanten toe is mijn advies je sterk te focussen op LinkedIn. Daar wordt het min of meer verwacht van de posts. Daar kan het en worden er juist veel meer zakelijk dingen opgezet. Kies daar ook de klanten uit als connecties die dat interessant vinden en maak dan geen vrienden op facebook met die personen. Je hoeft toch niet perse vriend te zijn met een klant.
Ook Pinterest zou een interessant kanaal kunnen zijn.

Maar kijken we naar Twitter, Facebook en Instagram dan zou ik binnen je persoonlijke profielen je zeker niet alleen maar zakelijk ‘gedragen’. Plaats ook eens iets leuks, iets grappigs en/of iets persoonlijks. Het laat de mens in je zien en de persoon er achter. Dat is wat je klanten ook graag willen zien en ervaren.

Voel je je daarbij nou niet goed en wil je het absoluut niet. Een advies: dan ook zeker niet doen. Je moet het doen omdat je het leuk vindt en omdat het iets is wat je geen moeite kost om te doen.
Een mooie mix tussen privézaken en zakelijke posts is een goede keuze. Maar vergeet niet dat het wel een sociale mediavorm is.


Ernst Jan Bos
Bos Social Business
 

Bron: www.Floranews.com
05-09-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

TE HUUR TE KOOP

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS