zondag 24 mei 2020
FN TOP add FN TOP logo

Euro-parlementariėr Huitema krijgt volop steun om patent op groente en fruit te voorkomen

Euro-parlementariėr Huitema krijgt volop steun om patent op groente en fruit te voorkomen

VVD-Europarlementariër Jan Huitema krijgt ook in het nieuwe Europees Parlement volop steun van zijn collega’s in de landbouwcommissie om te voorkomen dat groente en fruit gepatenteerd kan worden. Op het verzoek van Huitema zal het Europees Parlement opnieuw politieke druk zetten op het langlopende dossier om te voorkomen dat er een monopolie op groente en fruit zou kunnen ontstaan.

“Zo'n monopolie is voor mij een horrorscenario. Groente en fruit is van ons allemaal!", zegt Huitema. "Bovendien houden deze patenten de ontwikkeling tegen van nieuwe rassen. Als er een ziekte uitbreekt in bijvoorbeeld één aardappelras, en we hebben niet de beschikking tot andere aardappelrassen, verspreidt de ziekte zich razendsnel. Met als gevolg dat ons voedselaanbod drastisch terugloopt” vervolgt hij.

In het voorjaar van 2015 besloot de Hoge Kamer van Beroep van het Europese Octrooibureau (EOB) dat producten die voortkomen uit essentiële biologische processen, de zogeheten klassieke verdeling, een patent kunnen krijgen. Vervolgens zijn er twee patenten uitgegeven voor een paprika- en een broccolivariant. Huitema zette het onderwerp eind 2015 op de Europese agenda, door samen met zijn collega Bas Belder van de SGP een breed gesteunde resolutie op te stellen waarin de Europese Commissie gevraagd werd de wetgeving op te helderen en het patenteren van natuurlijke eigenschappen van planten te stoppen.

In november 2016 publiceerde de Europese Commissie hierop volgens een document waarin het zegt dat het nooit de intentie is geweest de mogelijkheid te geven natuurlijke eigenschappen van planten en producten voortgekomen uit klassieke veredeling te patenteren. Vervolgens hebben alle Europese landen zich achter deze lezing van de Commissie geschaard.

In juni van 2017 nam het Europees Octrooibureau (EOB) een belangrijk besluit: er zouden geen octrooien meer verleend worden op groenten en fruit die uit klassieke veredeling voortkomen. Dit besluit werd echter in december 2018 afgewezen door de Technische Kamer van Beroep. Zij concludeerde dat dit verbod in strijd is met het Europees Octrooiverdrag. Hierop is aan de Grote Kamer van Beroep van het EOB gevraagd om definitief een uitspraak te doen. In de beroepsprocedure kunnen belanghebbenden voor 1 oktober 2019 hun bezwaren kenbaar maken bij de Grote Kamer van Beroep van het EOB. Het Europees Parlement zal op verzoek van Huitema opnieuw politieke druk zetten op dit dossier, waarschijnlijk door middel van een resolutie.
 

Bron: www.Floranews.com
05-09-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS