zondag 31 mei 2020
FN TOP add FN TOP logo

Hoe gaat het supermarktlandschap in BelgiŽ er uit zien met de komst van Jumbo?

Hoe gaat het supermarktlandschap in BelgiŽ er uit zien met de komst van Jumbo?

In november opent Jumbo twee supermarkten in België. De eerste opent op 6 november in Pelt. Kort daarna volgen een tweede en derde vestiging in Lanaken en Rijkevorsel. De supermarktketen van de familie Van Eerd wil in 2020 nog 12 tot 15 winkels openen. Op termijn ziet Jumbo potentieel voor ruim 100 winkels in België. De uitbouw van de Belgische organisatie begon in 2018. Inmiddels telt Jumbo België 36 collega’s. De Belgische markt maakt zich met de komst van Jumbo op voor een heftige concurrentiestrijd te beginnen in Pelt.

De komst van Jumbo zorgde er eerder dit jaar voor een dat het aandeel Colruyt klappen kreeg. Beide ketens hanteren de politiek van 'laagste prijzen', wat een oorlog met Colruyt zou kunnen ontketenen. Die vrees inmiddels gaan liggen, omdat Jumbo aangegeven heeft dat het in België niet voor de allerlaagste prijs gaat, maar wel voor een evenaring hiervan.

Pieter-Jan de Smet van RetailSonar vindt het eigenlijk nog interessanter om te zien dat de eerste winkels dichtbij de Nederlandse grens en bij een Albert Heijn gevestigd zijn. “In de grensstreek is de naamsbekendheid van Jumbo een stuk groter en consumenten die bij Albert Heijn shoppen zijn al bekend met een Nederlandse supermarkt” vertelt De Smet. "Aangezien Jumbo geen prijzenoorlog wil gaan voeren  zal Jumbo zich op de Belgische markt net als Albert Heijn gaan onderscheiden door hun assortiment en het inzetten van bijzondere aanbiedingen”, aldus De Smet

In juni van dit jaar opende Jumbo het Belgische kantoor in Brasschaat

Volgens De Smet zal er in België een hevige concurrentiestrijd losbarsten, want België staat al vol supermarkten. “De witte vlekken zijn in België heel beperkt. Hoeveel locaties er nog zijn? Dat aantal heb ik niet exact voor ogen, maar ik denk dat je moet denken aan een aantal tientallen. Dat zijn er niet veel.” zei hij eerder dit jaar in FoodMagazine.

Toch denkt management director Peter Isaac van Jumbo België dat er in België nog volop ruimte is voor de Jumbo-formule: “Jumbo wil met haar formule het Belgisch supermarktlandschap vernieuwen”, stelt hij in Het Nieuwsblad.

Leuk detail in de naderende concurrentiestrijd is toch wel dat Johan van Eerdt en FranzColruyt ooit collega's van elkaar waren. Johan was de achteroom van Karel van Eerd, grondlegger van het huidige Jumbo Supermarkten. Jumbo is sinds 1983 in handen van de familie Van Eerd. De wortels van de keten gaan echter terug tot 1921, toen Johan van Eerdt een handel in koloniale waren was gestart. Zeven jaar later deed Franz Colruyt hetzelfde in het Belgische Lembeek. De collega's van toen worden nu elkaars concurrent.


Leandra de Boef | 16-10-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1. FH100procentdigitaal


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS