zondag 31 mei 2020
FN TOP add Let Hope Bloom

Buigen of barsten voor FloraHolland Eelde

Buigen of barsten voor FloraHolland Eelde

"Buigen of barsten voor FloraHolland; er is geen plan B" zo luidt de kop vandaag van het Dagblad van het Noorden. Om de bloemenveiling Eelde open te houden, is vernieuwing noodzakelijk en volgens het management van Royal FloraHolland is het stoppen met fysiek veilen daar een essentieel onderdeel van.

Al eerder schreven we over de onrust die ontstaan is over de plannen die Royal FloraHolland heeft met de locatie in Eelde. Al jaren heeft Eelde moeite om het hoofd boven water te houden en om dit te keren wil Royal FloraHolland nu een aantal moderniseringen doorvoeren. De verandering die het meest tot onrust lijkt te leiden is het invoeren van het online veilen en het daarmee verdwijnen van de fysieke klok. 

foto: Jan van Vliet

Vooral het gevolg dat het fysieke veilen, waarbij de bloemen en planten voor de tribune gepresenteerd worden, straks tot het verleden behoort zorgt voor onrust onder bloemisten in Noord-Nederland. Het Dagblad schrijft dat zij vooral bang zijn dat kopers hierdoor geen reden meer zien om naar Eelde te komen en hun bloemen en planten voortaan in bijvoorbeeld Aalsmeer gaan halen. Ook is de angst dat impulsaankopen, goed voor de omzet van de veiling, minder voor gaan komen als je alleen plaatjes op internet ziet.

„We weten dat er een stuk beleving verdwijnt als je het fysieke veilen wegneemt. Tegelijkertijd zien de meeste van de bij ons aangesloten kopers en kwekers ook in dat vernieuwing noodzakelijk is. Als we onze systemen niet vernieuwen, verliezen we de strijd met het buitenland en gaat Eelde gewoon dicht. Dat is de situatie waar we mee te maken hebben”, reageert Fedor Hoevenaars, lid van het landelijke managementteam van Royal FloraHolland. 

Het plan van FloraHolland is om geld te besparen door de logistieke operatie te hervormen. Als het fysieke veilen losgelaten wordt en er gewerkt wordt met online beeldveilen, betekent dit dat een besparing op de logistieke kosten. "Je hoef je niet steeds alles in kleine hoeveelheden in en uit te laden en op karren te zetten. Alleen datgene dat gekocht wordt, gaat rechtstreeks naar de klant. Een veel efficiënter systeem” legt Hoevenaars uit.

Eelde wordt daarnaast, als het aan Hoevenaars ligt, een logistiek centrum voor Noord-Nederland en de Noord-Europese markt. Bloemen worden overdag vanuit de grote locaties in het Westen richting Eelde gebracht, daar de volgende ochtend geveild en verder vervoerd.

Liezeth Ouendag, locatiemanager in Eelde, is blij met die plannen. „Als hier een hub ontstaat, kunnen we nieuwe markten aanboren. Bloemen zijn vanuit hier snel in bijvoorbeeld Scandinavië. Die kopen de bloemen op de online omgeving, en vanuit het distributiecentrum in Eelde zijn deze bloemen snel in hun gebied. Je trekt met die mogelijkheden internationale handel naar Eelde en dat biedt in mijn ogen volop kansen. Bovendien, een plan B is er niet.”

Dat handelaren bang zijn dat kleine kwekers, met kwalitatief goede producten in kleinere hoeveelheden, ondersneeuwen in de internationale handel, snapt Ouendag. „Je kunt nooit precies voorspellen hoe het gaat lopen. Maar je weet als handelaar echt wel van de bekende kwekers hoe goed hun producten zijn. Ook als het via beeldveilen verkocht wordt.”

Hoe lang het duurt voordat de vernieuwingen plaats gaan vinden, is nog onduidelijk. „We gaan nu analyseren en plannen maken, en dat voorleggen aan de kopers en kwekers. Dan kan er nog van alles aangepast worden, in samenspraak.” 

 


18-10-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1. FH100procentdigitaal


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS