vrijdag 25 september 2020
Let Hope Bloom FN TOP add

Nieuwe introducties Plantipp op IPM Essen 2020

Nieuwe introducties Plantipp op IPM Essen 2020

Royalty management organisatie Plantipp is op de IPM in Essen eind januari te vinden op een nieuwe plek. In stand nr. 2D19 zal het van 28 t/m 31 januari 2020 echter als vanouds veel nieuwigheden showen. De nadruk ligt dit keer op bijzondere bloem- en bladkleuren. 

Veel aandacht gaat uit naar nieuwe introducties van Agapanthus. Op IPM worden maar liefst drie bijzondere rassen geïntroduceerd. Agapanthus Ever Sapphire (‘Andbin’) en Agapanthus Ever White (‘WP001’) zijn twee compacte rassen die ca. 35 cm hoog en breed worden. Ze hebben een vroege bloei in het voorjaar en een tweede bloei in de zomer. Deze twee Agapanthus staan graag in de zon in een goed doorlaatbare bodem en zijn winterhard tot ca. -15 ºC. Ever Sapphire heeft een prachtige, diepblauwe kleur en Ever White heeft een helder witte kleur. Beide zijn prachtig in een pot op het terras of balkon maar kunnen ook heel goed in de vaste plantenborder worden geplaatst.

De andere Agapanthus betreft Poppin’ Purple (‘MP003’). De bloemen van Poppin’ Purple zijn intens paars en het zijn er veel! Poppin’ Purple groeit sneller dan andere rassen en wordt ca. 60 cm hoog en 45 cm breed. Ook deze Agapanthus heeft een lange bloeiperiode en staat graag in de zon in een goed doorlaatbare bodem. Het is een geweldige plant voor de vaste plantenborder, voor in gemengde containers of voor in pot op terras of balkon. Groot voordeel van deze Agapanthus is dat hij resistent is tegen kroonrot (Erwinia). Alle drie deze Agapanthus zijn veredeld door De Wet Plant Breeders uit Zuid-Afrika.

Gemakkelijk te kweken en goed bestand tegen hitte en kou is Rhododendron EncoreAutumn Fire (‘Roblez’). Jaarrond heb je plezier van deze dwergazalea die ca. 75 cm hoog en breed wordt. Encore Autumn Fire bloeit twee keer per jaar, in het voorjaar en in de herfst met helderrode bloemen. In de winter verkleurt het blad van glanzend donkergroen naar paars-brons. De dwergazalea doet het goed in een vochtige, goed gedraineerde grond op een plek in de zon of halfschaduw. Vanwege de compacte groei is dit ras zeer geschikt voor vakbeplanting of voor op balkon of terras. Ook in de heesterborder is het een prachtige aanvulling. De plant is winterhard tot -20 ºC en is veredeld door Robert ‘Buddy’ Lee van Plant Development Services Inc. uit de Verenigde Staten.

Voor een mediterraans tintje in de tuin, is er de Juniperus scopulorum Blue Ivory (‘Klaverjun’) van veredelaar Arie van Klaveren uit Nederland. Deze conifeer heeft nieuw, crèmekleurig schot dat heel mooi contrasteert met het blauwe blad. Blue Ivory heeft een opgaande groeiwijze tot 2,50m hoog en 50 cm breed en is winterhard tot maar liefst -30 ºC. Het is een prachtige plant voor een heg omdat Blue Ivory geen snoei nodig heeft. Ook heel mooi als solitair of accentplant.

Bladplanten zijn nog steeds dé trend. Plantipp speelt hierop in met de introductie van Lomandra longifolia White Sands (‘Roma 13’). Deze Lomandra ziet eruit als een gras maar is een groenblijvende vaste plant van ca. 70 cm hoog en 100 cm breed. Dit is de eerste bonte Lomandra met zijn grijsgroene blad, witte streep in het midden en wit langs de randen. White Sands is een snel groeiende, gemakkelijk te kweken plant die droogte- en hitteresistent is. Lomandra White Sands is voor de nieuwighedenkeuring aangemeld door Hoogeveen Plants uit Hazerswoude-Dorp en is veredeld door Robert Harrison uit Nieuw-Zeeland.

Astelia Red Shadow (‘A1’) en Cordyline australis Little Red Star (‘FILIRESTA’) hebben beiden sprekend rood blad. Red Shadow heeft een compacte, opgaande groeiwijze en wordt ca. 80 cm hoog en breed. Winterhard tot -5 ºC. Een uitstekende potplant of mooi voor in de mediterraanse stadstuin. Op IPM wordt Astelia Red Shadow geïntroduceerd door Hoogeveen Plants uit Hazerswoude-Dorp en is veredeld door Lindsey Hatch uit Nieuw-Zeeland. Cordyline Little Red Star is een vondst van Garraith uit Ierland en is met haar formaat van 60 cm hoog en 50 cm breed de “kleine zus” van Red Star. Little Red Star is droogte- en hitteresistent en is aangemeld voor de keuring door About Plants uit Zundert.

Nog een vondst van Plant Development Services Inc. is Viburnum odoratissimum Coppertop (‘Brant01’) met opvallende, bronskleurige nieuwe scheuten tussen het groenglanzende blad. Deze sterke heester wordt geïntroduceerd door Piante Faro uit Italië. Tot slot Lavandula heterophylla ‘Meerlo’ die geïntroduceerd wordt in samenwerking met Concept Plants. Deze heester heeft bijzonder, gekarteld, grijsgroen blad met een crèmekleurige rand. De lichtblauwe bloemen geuren zoet. ‘Meerlo’ wordt ca. 90 cm hoog en 120 cm breed en is zeer goed bestand tegen droogte, hitte en vocht. Winterhard tot ca. -9 ºC. ‘Meerlo’ is afkomstig van veredelaar Louis Meerlo uit Nieuw-Zeeland.

Alle genoemde rassen zijn kwekersrechtelijk beschermd en vallen onder het management van Plantipp. Plantipp is gespecialiseerd in royalty management en vertegenwoordigt veredelaars van siergewassen wereldwijd. Op dit moment worden door Plantipp 250 variëteiten beheerd en gepromoot in Europa, U.S.A., Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, China, Japan, Israël en Zuid-Afrika. 

 


23-12-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan TwitterOverig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS