zondag 23 februari 2020
1. RFH Trade Fair 2020 FN TOP add

Kleine kwekers verzetten zich tegen duurzaamheidsplannen van FloraHolland

Kleine kwekers verzetten zich tegen duurzaamheidsplannen van FloraHolland

Kleine bloemenkwekers en gespecialiseerde handelaren verzetten zich tegen de nieuwe verplichte duurzaamheidscertificaten die Royal FloraHolland de leden wil opleggen. De nieuwe Facebookpagina tegen de verplichte certificaten telt inmiddels 75 leden.

FloraHolland maakte onlangs haar duurzaamheidsambities bekend. Vanaf 2022 is milieucertificering voor aanvoerders verplicht. Met name over de verplichting tot certificering en bijbehorende kosten is er onvrede bij een aantal kleine kwekers. Zij vrezen voor hun positie in de markt.

Veel kleine ondernemers zijn bang voor hun positie. Naast verplichte certificeringen zijn ze steeds meer kosten kwijt aan de bedrijfsvoering. Het aanbod bij de gespecialiseerde vakhandelaar dreigt hierdoor eveneens te verschralen.

Het verplichte milieucertificaat wordt stapsgewijs ingevoerd. De eerste stap was digitale milieuregistratie voor alle aanvoerders op de marktplaats voor 31 december 2020. Vervolgens wordt na 31 december 2021 het hebben van een marktconform milieucertificaat verplicht gesteld voor alle aanvoerders van Royal FloraHolland. De derde stap is om kwekers te laten voldoen aan alle in de sierteeltsector gestelde FSI-duurzaamheidsnormen. Dus niet alleen op milieugebied, maar ook met betrekking tot Good Agricultural Practices (GAP) en op sociaal gebied. Aan deze stap is nog geen datum gekoppeld.

Voor deze laatste stap gaat Royal FloraHolland met FSI in gesprek over de normen die voor de kwekers na 2020 gaan gelden. De ambitie is om op termijn te voldoen aan alle FSI-normen.

bron: Nieuwe Oogst
 

 

 


03-01-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1 ANTHURA IGOTY


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS