woensdag 30 september 2020
FN TOP logo FN TOP add

Gerbera warmer telen met LED gaat vooralsnog uitstekend

Gerbera warmer telen met LED gaat vooralsnog uitstekend

In de fossielvrije en duurzame Demokas 2030 van Kas als Energiebron is de winter een spannende tijd voor de gerberateelt. De onderzoekers streven naar een minimum van 9 mol per m2 aan PAR licht en 18,3 graden Celsius. Dit is 1 graad hoger dan de advieslijn voor belichting met SON-T. Als de verwachting is dat de lichtsom boven de grens komt, worden de LED’s in 3 groepen uitgeschakeld. Tijdens de proef is duidelijk geworden dat de lichtgrens voor de eerste groep bij 200 Watt per m2 globale straling ligt. Door met veel licht de lampen op grenzen voor globale straling uit te schakelen, kunnen de lampen aan het einde van de dag aan blijven tot de gewenste daglengte van 11,5 uur is bereikt.

Omdat de stralingssom per dag met 200 μmol per m2 per seconde belichting 2,5 mol hoger is dan de praktijk moet de temperatuur al 1 graad hoger zijn. Dat betekent gemiddeld per etmaal een temperatuur van 2 graden hoger dan normaal op een gerberabedrijf. Tot nu toe is de kwaliteit van de bloemen prima. Vooral bij de variëteit Kimsey worden zware bloemen geoogst. De uitdaging voor komend jaar is het gewicht te verdelen over meer bloemen.

Met betrekking tot de belichtingsstrategie is de discussie in de BCO dat de praktijk de lampen gewoon aan zou laten gedurende 11.5 uur en met de meer variërende lichtsom de etmaaltemperatuur meer laat variëren, maar in het licht van de ODE-discussie is een strategie op minimale lichtsom voor de praktijk interessant.

Een andere aspect van de hogere etmaaltemperatuur is dat de ziekten en plagen en de natuurlijke bestrijders makkelijker ontwikkelen. Deze winter was het voor plagen niet nodig om chemisch in te grijpen. De biologische bestrijders doen hun werk. Er wordt in de proef ook bijgehouden of de hogere temperatuur wel goed te realiseren is in een fossielvrije, gasloze teelt. Tot nu toe gaat dat uitstekend. De warmtepomp kan voorzien in de warmtevraag gedurende de nacht, als er 3 doeken dicht zijn.

Een andere aspect van de hogere etmaaltemperatuur is dat de ziekten en plagen en de natuurlijke bestrijders makkelijker ontwikkelen. Deze winter was het voor plagen niet nodig om chemisch in te grijpen. De biologische bestrijders doen hun werk. Voor de meeldauw werd in de BCO geconstateerd dat, na de laatste bespuiting van acht weken terug, het nu weer nodig was een chemische correctie uit te voeren, ondanks het gebruik van zwavel. Vooral in Rich werd de meeldauwdruk hoger.

Natuurlijk wordt bijgehouden of de hogere temperatuur wel goed te realiseren is in een fossielvrije, gasloze teelt. Tot nu toe gaat dat uitstekend. De warmtepomp met ontvochtiging kan voorzien in de warmtevraag gedurende de nacht, als er drie doeken dicht zijn.

bron: Glastuinbouw Nederland


15-01-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

VvdWAnthura


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS