vrijdag 25 september 2020
FN TOP add Let Hope Bloom

Glazen Tulp 2020 uitgereikt aan beste marktintroducties van 2019

Glazen Tulp 2020 uitgereikt aan beste marktintroducties van 2019

Op donderdagavond 16 januari werd de Glazen Tulp 2020 uitgereikt tijdens de FloraHolland Nieuwjaarsevent in de Studio's Aalsmeer. Vijf producten blonken uit als nieuwkomer en werden door de sierteelt en de vakjury verkozen tot beste marktintroductie en daarmee winnaar van de Glazen Tulp 2020. 

Vorig jaar kondigde FloraHolland nog aan te stoppen met de noviteiten én de Glazen Tulp. Op aandringen van de sector, die waarde hecht aan de toekenning van de Glazen Tulp en de uitlichting van de noviteiten op beurzen, heeft FloraHolland besloten hier toch weer capaciteit voor vrij te maken. 

Voor het eerst werd er dit jaar een splitsing gemaakt tussen bloeiende en groene kamerplanten en waren er dus vijf categorieën.

Van Woudenberg Tuinplanten ontvangt de Glazen Tulp in de categorie tuinplanten met de Echinacea 'IFECSSSAL' SunsSeekers Salmon. "De kleur is uniek, net als de grote bloemen en de kleur. De compacte groei is ook een enorm pluspunt", luidt het juryrapport.

Moerman Lillium kreeg de prijs voor de  Lilium oriental-Roselily Samantha in de categorie Snijbloemen. "Roze met een touch of white in het midden. Dubbelbloemig, geurloos en zonder meeldraden. Wat een aanwinst voor het lelieassortiment," zegt de jury over deze winnaar. 

In de categorie Kamerplanten groen nam Raadschelders Varens de Glazen Tulp in ontvangst voor de Phlebodium aureum-Davana. De jury roemt de Pjhlebodium om zijn "Fantastische bladvorm" en de vernieuwde kleur van het blad. Ook zien zij een enorme toevoeging in de verschillende potmaten.

De Poinsettia Euphorbia Mouse is de winnaar in de categorie Kamerplanten bloeiend. De Poinsettia is van veredelaar Selecta Klemm GmbH en wordt gekweekt door Piet Kuivenhoven en Endhoven Flowering Plants BV. De jury is hier erg enthousiast over: "Totaal iets anders! De ronde vormen van het blad zijn fantastisch. Na 35 jaar een echte vernieuwing voor de Poinsettia." 

In de categorie Concepten ging de prijs naar VDE Plant met INTENZ hydroponie. "Een concept dat met storytelling een compleet verhaal werd. De verlichting is een kunstwerk met planten in de hoofdrol", luidt het juryrapport.

De winnaars werden door de vakjury gekozen uit een shortlist van vijf producten per categorie. In november ging daar een online stemronde aan vooraf, waarbij de sierteelt zo'n zestig producten nomineerde.

Behalve de vijf winnaars van de Glazen Tulp, waren er meer gegadigden in de running voor de titel van beste marktintroductie. Op basis van de jurypunten kwamen ook deze noviteiten heel dichtbij…

Categorie Concepten

2e plaats: Chamaelobivia Rockyourgarden™ Garden Cactus (F.N. Kempen)
3e plaats: Terrarium by Esperit - Biotoop, een gesloten systeem (Esperit Elements)

Categorie Snijbloemen

2e plaats: Hydrangea macrophylla - Royal Anastasia (Hydrangea Breeders Association B.V.). Kwekers: A. de Bruijn Vof / Mts A & W van Rossum /A.L.A. Vollering C.V.
3e plaats: Alstroemeria - Alst. Flor. Mojito (Together2Grow)

Categorie Kamerplanten groen

2e plaats: Alocasia overig - Alocasia Macrorhiza op stam (Mondo Verde)
3e plaats: Alocasia brancifolia - Pink Passion (Van der Arend Tropical Plantcenter)

Categorie Kamerplanten bloeiend

2e plaats: Schlumbergera - Cinqolore (Hofland Flowering Plants)
3e plaats: Dichorisandra Pendula (Van der Arend Tropical Plantcenter)

Categorie Tuinplanten

2e plaats: Celosia Autumn Purple Celosia XXL (Ammerlaan-Sosef)
3e plaats: Strawberries Summer Breeze Snow (ABZ Seeds-Gourmet Strawberries)

 


17-01-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan TwitterOverig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS