woensdag 30 september 2020
FN TOP logo Rijksoverheid COVID-19

5 vragen aan... Fred van der Hoeven

5 vragen aan... Fred van der Hoeven

Voor mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?

Ik ben Fred van der Hoeven, ik ben 60 jaar en woon in Midden-Delfland, in het dorp Maasland. Een fantastisch open en groen gebied in de randstad, ingeklemd tussen Rotterdam, Den Haag en het Westland. Ik ben getrouwd met Nel, zij is directeur van een Welzijnsorganisatie. Ik kom uit een kwekersfamilie en heb na mijn tuinbouwopleiding, marketing en commerciële opleidingen gevolgd. Mijn laatste opleiding was een paar jaar geleden bij het EFMI, top executive foodmanagement, een opleiding om A-merk fabrikanten en retail vraagstukken te doorgronden.

Ik vind het leuk om de nieuwste Retail concepten te ontdekken en heb dan ook een enorme database met foto’s van winkelconcepten. Die knop staat altijd aan. Ook tijdens vakanties bezoek ik regelmatig met mijn vrouw steden om nieuwe concepten te spotten. Door mijn werk kan ik regelmatig kennis delen op bijeenkomsten en congressen in binnen en buitenland.

Ik heb een mooi leven waar ik mijn vaardigheden, netwerk en drijfveren goed kan inzetten. Sinds vorig jaar februari heb ik twee betaalde functies. Ik ben fulltime in dienst bij Royal FloraHolland en ben drie dagen per week gedetacheerd als Manager Markt & Promotie voor Orchidee Nederland. Over de laatste functie zal ik het vooral hebben in deze rubriek.

Wat maakt deze functie zo bijzonder?

Als Manager Markt & Promotie voor Orchidee Nederland ben ik echt aan het pionieren. Ik verkoop geen planten, maar neem het initiatief om samen met de ketenpartners meer omzet en rendement te maken op de winkelvloer. Dat is noodzakelijk en er liggen volop kansen. Orchideeën zijn de belangrijkste bloeiende kamerplanten in Europa. Met een consumenten omzetwaarde van ongeveer € 1,5 miljard is de orchidee van groot belang voor de business of je nou veredelaar, kweker, handelaar of retailer bent.

Orchidee Nederland is een sterke organisatie die 10 jaar bestaat en succesvol is.
De organisatie richt zich op niet-commerciële onderwerpen, zoals kwaliteit en promotie, en wordt gefinancierd door alle potorchideeën kwekers en de veredelaars.

Vorig jaar is de koers van de organisatie verlegd van bekendheid naar shopper activatie. Shopper activatie betekent dat we met kwekers, handelspartijen en retailers campagnes ontwikkelen om op de winkelvloer meer consumenten te verleiden om een orchidee te kopen. Hierbij werken we samen met een team van Bloemenbureau Holland.

Orchidee Nederland

Als Manager Markt & Promotie heb ik daarom contact gelegd met handelspartijen, kwekers en Bloemenbureau Holland om te bespreken of we samen met hun klanten en de retailers shopper activatiecampagnes konden opzetten. Dat is gelukt, we hebben inmiddels 4 grote campagnes gedaan. Bij Rewe met 2.500 vestigingen, Albert Heijn met 720 vestigingen, Leclerc met 650 vestigingen en 61 tuincentra van Blomsterlandet. We hebben in 2019 mooie resultaten behaald en de vooruitzichten voor 2020 en verder zijn heel goed.

Ik ben trots dat ik dit werk voor Orchidee Nederland mag doen. Het geeft me veel energie om samen met ketenpartners te innoveren.

Welk nieuws heeft jou de afgelopen tijd beziggehouden?

De bosbranden in Australië vanuit het perspectief van klimaatontkenning. We zullen met elkaar het tempo waarin we onze planeet “opbranden” echt moeten stoppen. Ik ben heel positief over de technische mogelijkheden die er zijn om naar een duurzame wereld te evolueren. Wat mij verbaasd is het gebrek aan samenwerking en daadkracht op internationaal niveau om het klimaatvraagstuk echt aan te pakken. De mislukte klimaattop in Madrid van december 2019 bevestigt dit weer.

Een enorme kans voor de sierteelt is dat planten een grote bijdrage leveren aan welzijn en een gezonder leef-, woon- en werkklimaat. Heel inspirerend is de architect Vincent Callebaut met zijn visie op leefbare steden. Smart city’s 2050.

Wat zou je graag willen oppakken?

We laten miljoenen euro’s liggen door een mismatch tussen de vraag en het aanbod voor consumenten in de winkels en online. Het verkopen van de juiste bloemen en planten tegen een goede prijs via het daarbij behorende afzetkanaal kan ons veel geld opleveren. Daar is kennis en samenwerking voor nodig.

Naar mijn overtuiging is er, door echt samen te werken met hetzelfde doel voor ogen, nog heel veel extra rendement te behalen. Categorie Management, consumenten kennis en big data kunnen daar een enorme positieve bijdrage aan leveren. We hebben als Nederlandse sierteeltsector een unieke en sterke logistieke keten. Die optimaliseren we steeds verder. Marketing en Categorie Management is een fantastische volgende uitdaging die voor ons ligt. Ik wil dit proces versnellen, aan de voorkant van de sierteeltketen is nog zoveel resultaat te bereiken. De stappen die we nu met Orchidee Nederland zetten bevestigen dit alleen maar.

Ik ben enorm blij met het initiatief dat genomen is om een NIMA sierteeltmarketing club te vormen. Heel veel jonge energieke mensen die bijeenkomen vanuit productie, handel, kennisorganisaties en dienstverleners om elkaar te inspireren en nieuwe stappen te zetten. Daar lever ik graag een bijdrage aan. Samen met anderen innoveren en nieuwe wegen bewandelen geeft mij energie.

Wat ga je dit weekend doen?

Ik ga even naar mijn zeilbootje. Hij staat in de winterstalling op de wal in Zeeland. Regelmatig ga ik kijken of alles nog droog is aan boord en natuurlijk ook een beetje mijmeren over de mooie tochten van afgelopen jaar. Watersporten is een manier van leven waar ik het hele jaar plezier aan beleef.

Mijn vrouw en ik zijn graag buiten, bijna elke dag wandelen of fietsen we in Midden-Delfland. We stappen gelijk vanuit huis de natuur in en ervaren dat het elke dag anders is. We kijken uit naar het voorjaar als alle planten weer uitlopen. De energie die de natuur dan vrijgeeft is ongekend en geven je respect voor de aarde en de verantwoordelijkheid daar zorgvuldig mee om te gaan.
 

Bron: www.Floranews.com
17-01-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

ThursdOnlineTradeFair

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS