vrijdag 22 januari 2021
FN TOP add 2012ThursdOTF

Landbouwexport opnieuw gestegen: vooral veel bloemen, kaas en vlees

Landbouwexport opnieuw gestegen: vooral veel bloemen, kaas en vlees

De landbouwexport is opnieuw gestegen. Afgelopen jaar werd totaal voor 94,5 miljard euro uitgevoerd naar het buitenland. Dat is ruim 4,5 procent meer dan het jaar daarvoor en is de hoogste exportwaarde ooit. De stijging van de exportwaarde komt vooral doordat de uitgevoerde producten duurder zijn geworden. Dit blijkt uit een raming van Wageningen Economic Research en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met de nieuwe raming blijft Nederland, na de Verenigde Staten, de op een na grootste landbouwexporteur van de wereld.

Voor bloemen, planten en bloembollen was 2019 een goed export-jaar met een exportwaarde van 9,5 miljard euro. Het grootste deel van de export bestaat uit producten die grotendeels hier zijn gemaakt of bewerkt, zoals bijvoorbeeld bloemen of kaas (68,5 miljard euro) en vlees. Ook zit in de cijfers fruit dat eerst uit het buitenland wordt gehaald, zoals avocado's en blauwe bessenn en vervolgens door handelaren geëxporteerd wordt in pakketten, samen met producten die in Nederland zijn geteeld, staat in het onderzoek. Dit soort export was goed voor 26 miljard euro. 

In het rapport wordt de vraag gesteld hoe logisch het is dat een klein land als Nederland de tweede exporteur van landbouwproducten ter wereld is. "We exporteren al jaren veel", zegt Krijn Poppe van Wageningen Economic Research. "Dat heeft ook te maken met de ligging van Nederland aan zee, met een groot Europees achterland. Maar dat betekent wel ook milieuvervuiling, bijvoorbeeld door stikstof".

In het rapport wordt besproken of de milieukosten, bijvoorbeeld de schade door stikstof, kunnen worden doorberekend in de prijzen. "Dan worden de producten wat duurder en zal de export iets teruglopen", zegt Poppe. "In zijn algemeenheid bevelen wij als economen aan: betaal de echte prijs, en dan moet je milieu-effecten meenemen", zegt hij.

Minister Schouten vindt dat dat laatste alleen in Europees verband kan gebeuren. "Als wij dat als Nederland alleen doen, krijg je een heel scheve situatie", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal. Ze noemde de exportcijfers het resultaat van het harde werken van veel mensen, maar benadrukte dat de exportcijfers geen doel op zich zijn. "


17-01-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS