donderdag 9 april 2020
FN TOP add FN TOP logo

De 5 vragen aan... Ekko Vermeulen

De 5 vragen aan... Ekko Vermeulen

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?
Ik ben Ekko Vermeulen, 42 jaar, getrouwd en vader van een zoon van 12 en een dochter van 10. Ik ben sinds 2015 werkzaam voor Floramedia als directeur voor de Benelux en ben in die rol eindverantwoordelijk voor Sales, Customer Service, DTP, Creatie, Finance en onze afdeling voorraad etiketten. Voor mijn tijd bij Floramedia heb ik 14 jaar lang bij Lyreco gewerkt, marktleider op het gebied van kantoorartikelen op de Europese markt. Ik heb daar verschillende functies bekleed van accountmanager tot salesmanager en de laatste jaren als Sales eindverantwoordelijke voor de Nederlandse markt en Benelux-markt. In mijn vrije tijd sport ik graag, ik tennis, loop hard en in het weekend zit ik ook nog graag op de mountainbike. Daarnaast ben ik als voorzitter werkzaam bij Stichting Zaanse Pakhuizen waar ik me als vrijwilliger bezighoud met het in standhouden van het Zaans Erfgoed, voornamelijk gericht op historische Zaanse pakhuizen. Onlangs hebben we ook een molen met molenschuur volledig gerestaureerd en herbouwd, dus de werkzaamheden breiden zich langzaam uit. Ik ben zelf een echte Zaankanter en woonachtig in een origineel Zaans pakhuis, vandaar de interesse. Floramedia is ook een echt Zaans bedrijf dat teruggaat tot 1924 en dat spreekt mij als Zaankanter natuurlijk enorm aan. Daarnaast is het ook heel erg fijn om dicht bij je werk te wonen, waardoor je weinig in de file staat en meer tijd aan je werk kunt besteden.

Wat maakt deze functie zo bijzonder?
Toen ik 5 jaar geleden begon bij Floramedia wist ik niets van de sierteelt sector, maar door mijn functie binnen Floramedia stond ik er ineens middenin. Ik kreeg contact met veredelaars, kwekers, tuincentra en retailers. Ik stond gelijk versteld van de kennis die wij in dit kleine kikkerlandje hebben van de sierteelt, maar ook van het veredelen en kweken van vele andere producten. Veel mensen in Nederland hebben geen idee hoe belangrijk de sierteelt is voor onze economie, het is ons derde grootste exportproduct, het komt van over de hele wereld naar hier en het gaat vervolgens weer de hele wereld over. Wij zijn het centrum van de wereld als het om de sierteelt gaat. Daarnaast is er geen land waar zoveel kennis aanwezig is als hier op gebied van veredeling, kweken, kwaliteit, opbrengst, assortiment, etc. Er wordt wel eens gezegd dat Nederland een kenniseconomie is, dat geldt dan zeker op het gebied van de sierteelt. Het mooiste vind ik de passie bij de kwekers, die elke dag weer de kwalitatief beste en mooiste producten kweken. Wat een vakmensen zijn dat toch en dat maakt mijn functie nu juist zo bijzonder, dat ik elke dag met deze mensen mag werken en mooie producten voor ze mag maken. Een kweker is over het algemeen gefocust op twee dingen; kwalitatief het beste product kweken tegen de laagst mogelijke kosten. Het is alleen wel zo, dat je het beste product in de wereld kunt kweken, maar als de consument dat niet weet of ziet, dan wordt je product alsnog niet goed verkocht. En dat is nu exact waar Floramedia om de hoek komt kijken, wij helpen onze klanten meer planten te verkopen.

Welk nieuws heeft jou de afgelopen tijd beziggehouden?
Dat was de lancering van de tweede editie van het Green Trend Report door Dümmen Orange, Royal Lemkes en Floramedia. Deze 3 toonaangevende partijen hebben de handen ineengeslagen om gezamenlijk een trend boek uit te geven om onze sector te helpen anders te denken en anders samen te werken. Een van de trends die beschreven wordt in het boek is de “Green Connection” en dat is nu exact waar het om gaat. We werken allemaal in deze mooie sector en we willen allemaal dat het goed gaat met onze sector, dan is het dus ontzettend belangrijk dat wij elkaar opzoeken en samenwerken, want samen bereik je meer dan alleen. Het boek inspireert ook om anders te denken. De verschillende trends die erin beschreven staan, volledig onderbouwd met marktdata, zetten je aan het denken over de strategie van je bedrijf en de relevantie van je producten. Je moet weten wat er in de wereld om ons heen gebeurt, welke trends er gaande zijn en hoe je daar met jouw producten zo goed mogelijk op in kan spelen, niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Dümmen Orange, Royal Lemkes en Floramedia geloven in verbinding en samenwerking in onze sector en dat willen wij versterken met het Green Trend Report. Mocht men hier meer over willen weten dan kom ik daar graag persoonlijk over vertellen.

Wat zou je graag nog willen oppakken of veranderen?
Ik zou graag willen dat de verduurzaming van onze sector sneller gaat. Een aantal partijen lopen voorop en laten zien dat het anders kan, maar te veel partijen zitten stil en wachten af en dat is zo zonde. Als je wilt verduurzamen dan vraagt dat niet alleen om anders denken, maar ook om anders doen en dan zal je dus ook je bedrijfsprocessen anders moeten inrichten. Dat is niet altijd makkelijk, maar anders gebeurt er niets. En ja, het zal soms ook meer geld kosten. Ook wij zijn op een gegeven moment met elkaar rond de tafel gaan zitten met de vraag: hoe gaan we de toekomst in? We hebben de mogelijkheden onderzocht en keuzes gemaakt. We zijn er natuurlijk nog lang niet, maar de eerste stap is gezet. Vanuit Floramedia bieden wij inmiddels verschillende mogelijkheden aan om etiketten en verpakkingen van duurzame materialen te laten maken. Vanaf 1 januari dit jaar zijn bijvoorbeeld al onze steek etiketten van 100% gerecycled polystyreen. Het gerecyclede materiaal komt van oude, door consumenten afgedankte koelkasten en vriezers, een mooi helder en wit materiaal dus ook een hele mooie drukkwaliteit. En dit kost onze klanten helemaal niets extra. Wat ik wel graag nog zou willen veranderen is de beschikbaarheid en het prijsniveau van het gerecyclede polypropyleen, wat gebruikt wordt voor hang –en klik etiketten. Helaas kunnen we nog niet volledig overgaan op 100% gerecycled polypropyleen, omdat er gewoon niet voldoende materiaal van goede kwaliteit voor handen is. Die schaarste drijft ook nog eens de prijs op en dat is jammer. Het zou namelijk goedkoper moeten zijn. We zijn er wel druk mee bezig, maar dit gaat mij gewoon niet snel genoeg. Gelukkig hebben we ook hele goede alternatieven van gecoat karton; hernieuwbaar, recyclebaar, industrieel composteerbaar en mocht het per ongeluk toch in het milieu belanden dan richt het geen schade aan en zal het vanzelf verdwijnen, mooier kan toch niet!? In Januari van dit jaar was al 22 procent van onze etiketten van duurzame alternatieven gemaakt, eind van dit jaar moet dat 50 procent zijn.

Wat ga je dit weekend doen?
Ik vertrek aanstaand weekend voor een week wintersport samen met mijn gezin en 2 andere gezinnen. Dit doen wij al 5 jaar en dat bevalt ons erg goed. De kinderen hebben het erg leuk met elkaar en gaan ondertussen volledig hun eigen weg. Elke avond wordt er door een gezin gekookt en na het eten worden er spelletjes gespeeld van Party & Co tot Beerpong en van Triviant tot 30 Seconds en echt iedereen doet mee. Dat zijn echt geweldige avonden en daar kijk ik weer enorm naar uit.
 

Bron: www.Floranews.com
21-02-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS