zondag 24 mei 2020
FN TOP add FN TOP logo

Royal FloraHolland: Nederlandse sierteelt dreigt om te vallen

Royal FloraHolland: Nederlandse sierteelt dreigt om te vallen

Zonder noodkredieten van overheid en banken zullen veel bedrijven in de sierteeltsector binnen enkele weken failliet gaan, zo meldt Royal FloraHolland. Door het wegvallen van vraag is er op de veilingen niet alleen sprake van zeer lage prijzen, maar ook van ongekende doordraai van kwalitatief hoogwaardige producten. "Dit is in de historie van de meer dan 100-jarige coöperatie nog nooit in deze omvang gebeurd. Het voortbestaan van veel bedrijven, zowel kwekers als handelsbedrijven staat op het spel," laat perswoordvoerder Michel van Schie weten. De sierteelt neemt een unieke positie in omdat het gaat om dagverse producten: bloemen kunnen niet bewaard worden om later op de markt te brengen.

Royal FloraHolland pleit ervoor om de export van sierteelt zo lang als mogelijk is in stand te houden. De sector drijft op de export van bloemen en planten. Die bedraagt 6,2 miljard op een totaal omzet van 7 miljard euro. Als de export wegvalt, betekent dat als steun uitblijft, het einde voor heel veel sierteeltbedrijven. Royal FloraHolland laat weten alles op alles te zetten om kwekers en handelsbedrijven te ondersteunen, maar ziet ook dat de sector zelf niet over de middelen beschikt om deze crisis het hoofd te bieden.

Sierteeltsector dreigt om te vallen

"Dit is normaal gesproken de piekperiode voor de sierteelt in de aanloop naar Moederdag in verschillende landen. De gebruikelijke omzet in deze periode is 150 tot 200 miljoen per week. Deze crisis komt op het slechtst denkbare moment," reageert Steven van Schilfgaarde, algemeen directeur Royal FloraHolland. "Over minder dan twee weken valt de energierekening op de mat bij kwekers. Ze komen dan acuut in de betalingsproblemen. Zonder noodkredieten van overheid en banken en andere vormen van financiële ondersteuning vallen kerngezonde bedrijven straks bij bosjes om. Branchebreed pleiten wij voor actie, voordat het te laat is. Het is echt een paar minuten voor twaalf”.

Sierteelt is de derde exportsector van Nederland. Naast mainports Schiphol en de Rotterdamse Haven is Nederland ook de internationale draaischijf voor sierteelt. In de sierteeltsector en daaraan gerelateerde dienstverleners werken circa 150.000 mensen. 

Bron: www.Floranews.com
Leandra de Boef | 15-03-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Hetzelfde geld voor de ondernemers die de producten verkopen : bloemenwinkels . Wat dien de banken als je rekening courant overschreden wordt ? Ook geen omzet wel de kosten die doorgaan. Is al moeilijk geen spek op de ribben . En nu ?

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS