maandag 25 mei 2020
FN TOP logo Let Hope Bloom

Schade tuinbouw geschat op 5 miljard euro

Schade tuinbouw geschat op 5 miljard euro

Nieuwe maatregelen voor ondernemers, werknemers en bedrijven om de coronacrisis door te komen worden, worden vandaag, 17 maart, door het kabinet gepresenteerd. Deze zijn hard nodig voor de tuinbouw. De schade in de voor de komende twee maanden wordt volgens Greenports Nederland geraamd op circa 5 miljard euro. Het wegvallen van de vraag, logistieke problemen en een tekort aan arbeidskrachten verstoren de cyclus van productie, handel en verkoop van verse producten als bloemen, planten, groenten en fruit, zaden en jong plantgoed.

Om te voorkomen dat op korte termijn tuinbouwbedrijven failliet gaan, is er direct noodkrediet nodig van banken. Ook is snel herstel van het logistieke proces nodig, ook om in andere werelddelen de voedselproductie veilig te stellen, zo stelt Greenports Nederland. Naast het in grote hoeveelheden onverkocht blijven van bloemen en planten dreigt ook de export van zaden en jong plantgoed te haperen. Meer dan 40 procent van de wereldwijde groenteproductie geschiedt met Nederlandse zaden en kennis. 

Arbeidspool
Ook bleek de afgelopen dagen dat personeel afkomstig uit Midden- en Oost-Europa naar hun thuisland terugkeert of niet naar Nederland kan komen. Er dreigt acuut tekort aan arbeidskrachten. De oogst en teelt zijn daarmee in het geding. De sector werkt momenteel zelf aan een ‘arbeidspool’ om te voorkomen dat in Nederland gebrek aan arbeidskrachten bij teelt, oogst en verwerking van tuinbouwproducten de nood nóg groter en langduriger maakt.

Noodfonds
Voor de middellange termijn zal de sector aanspraak maken op het ‘Noodfonds’ dat minister Hoekstra vorige week aankondigde om de economische crisis het hoofd te bieden. “Er is begrip voor maatregelen die verspreiding van het Coronavirus indammen. Gezondheid heeft de hoogste prioriteit; ons product draagt daar juist aan bij. De productie is echter niet zo maar te stoppen. Kosten zijn gemaakt, inkomsten vallen plots weg. Het is een drama voor de ondernemers”, zegt Jaap Bond, voorzitter van het crisisteam van de tuinbouw dat bij Greenports Nederland is ondergebracht.

 

Bron: www.Floranews.com
Leandra de Boef | 17-03-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS