maandag 25 mei 2020
FN TOP add FN TOP logo

Nog geen Europese steun voor sierteelt

Nog geen Europese steun voor sierteelt

Voorlopig moet de Nederlandse sierteelt het doen zonder steun van de Europese Unie. Tijdens een vergadering van de EU-landbouwministers heeft minister Schouten gevraagd om financiële compensatie voor de sierteelt en aardappeltelers, maar de Europese landbouwminsters vinden het nog te vroeg om crisismaatregelen te nemen.

Volgens Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, legt de Europese commissie primair de focus bij voedselzekerheid omdat de interne markt nu niet functioneert. Hij denkt dat zodra er concrete steunmaatregelen worden besproken, de sierteeltsector hier ook zeker in betrokken worden. De kans op steun van Brusssel is volgens Van der Tak groter als er eerst in Nederland zelf een noodfonds wordt gerealiseerd. Hij hoopt op dit vlak volgende week meer te horen. Zijn voorstel is om op basis van dit noodfonds samen met Schouten met een voorstel voor een Europees noodfonds te komen. 

Tegelijkertijd wordt er in Europa druk gesproken over het miljardenpakket in de strijd tegen het coronavirus. Zuidelijke landen als Italië, Spanje en Frankrijk willen hiervoor aanspraak maken op het Europese noodfonds ESM (= European Stability Mechanism, een permanent financieel noodfonds dat leningen verstrekt aan EU-lidstaten die in financiële problemen verkeren).  Maar noordelijke landen, zoals Nederland, zijn hier nog huiverig voor en willen niet nu al zulke grote stappen zetten. Premier Mark Rutte wil niet nu alle kruit verschieten, maar stap voor stap werken. "Natuurlijk zijn er Europese instrumenten om te helpen, maar we moeten goed kijken naar de timing en voorwaarden", aldus Rutte tegen RTL Z. De houding van Rutte hierin lijkt irritatie op te roepen bij zijn Europese collega's, juist ook omdat Nederland wel vraagt om flinke Europese steun voor de sierteelt.

 


26-03-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS