donderdag 28 mei 2020
FN TOP logo Let Hope Bloom

Corona update per exportland 27 maart

Corona update per exportland 27 maart

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) die betrokken is bij de crisismaatregelen rondom het coronavirus informeert onder andere organisaties als Royal FloraHolland over de impact van het virus op de export. Hieronder de update per exportland van 27 maart 2020 aangevuld met nieuws uit eigen bronnen van Royal FloraHolland.

België:

Bloemenwinkels en tuincentra zijn gesloten, maar nog wel verkoop van bloemen en planten via voedingswinkels (incl. diervoedingswinkels), winkels bij tankstations en online verkoop met thuisbezorging (dit laatste verkoopkanaal staat in België echter nog in de kinderschoenen). Verschillende spelers in de sector experimenteren met online verkoop. De veiling maakt bezwaar dat bloemenwinkels en tuincentra sluiten, maar supermarkten mogen doorgaan met het verkopen van vaak geïmporteerde bloemen en planten. Euroveiling stelt dat de lente-omzet goed is voor 50% van de totale omzet van lokale kleinhandel. Deze omzet valt volledig weg.

Bulgarije:

Op 25 maart verbood de Bulgaarse minister van Gezondheidszorg toegang van vrachtwagens op weg naar Turkije. De reden was dat er langs de snelweg bij de plaats Maritsa een vrachtwagenfile van 50 km (1200 vrachtwagens) stond te wachten om Turkije binnen te mogen via de grensovergang Kapitan Andreevo. Deze grenspost tussen Bulgarije en Turkije is een van de drukste ter wereld en is ook de hoofdingang naar Turkije vanuit Europa. De reden voor het oponthoud was het verwachte voornemen van de Turkse overheid om alle vrachtwagenchauffeurs na binnenkomst twee weken in quarantaine te nemen door ze in hun vrachtwagens te laten zitten. Na intensief overleg tussen overheden en belangenorganisatie in Bulgarije en Roemenië en de Turkse autoriteiten is de grens weer opengegaan.

China:

De huidige ontwikkelingen in China zijn hoopgevend. Ook voor de sierteelt. De afgelopen maanden had de sector het heel zwaar. Na de strenge maatregelen die werden genomen om het virus onder controle te krijgen kwamen veel bedrijven, waaronder veel telers, stil te staan. Gelukkig hebben de strenge maatregelen effect gehad, want het aantal geïnfecteerden is gedaald. Veel bedrijven zijn weer open en de vraag naar bloemen neemt weer toe. Bloemenmarkten gaan in steeds meer steden weer open en het aantal bezoekers wordt elke dag meer. De lente lijkt een positieve invloed te hebben, en met een belangrijke 'bloemendag' op de agenda (20 mei, de 'Chinese Valentijn') zijn de verwachtingen positief. (Bron: Bloemenplantennieuws)

Hongarije:

Nieuwe maatregelen worden ingevoerd tussen 28 maart en 11 april. Het bezoeken van supermarkten, apotheken, drogisterijen, indien nodig kinderen naar de crèche brengen en wandelingen zijn toegestaan. Het Hongaarse standpunt bij EU is dat het onderhoud van de voedselvoorziening en het bieden van financiële zekerheid aan landbouwproducenten belangrijke onderwerpen zijn. Onmiddellijke bijstand op EU-niveau is noodzakelijk en de regelgeving voor subsidies moet worden versoepeld.

De crisis raakt de Hongaarse sierteelt sector hard met een geschatte schade van 500 miljoen euro. Het ergste zullen bloemenkwekers worden getroffen met een daling van de vraag met 85%, gevolgd door plantenkwekers (daling van 80%) en vervolgens boomkwekerijen met een daling van 50%. De Hongaarse Sierteeltbranche is in gesprek met het Ministerie van Landbouw om steun te krijgen voor de sierteeltsector. Zonder steun kunnen veel bedrijven niet blijven bestaan.

Marokko:

Het ministerie van Transport heeft de inspectieprocedures in de havens voor visserij- en koopvaardijschepen aangescherpt om het personeel te beschermen en virusverspreiding tegen te gaan. Schepen mogen pas binnenlopen na toestemming van de gezondheidsautoriteiten. Inspecteurs worden voorzien van beschermingsmiddelen en mogen niet in contact komen met de scheepsbemanning. De bemanning mag het schip niet verlaten zonder uitdrukkelijke toestemming van de gezondheidsautoriteiten. Documenten moeten in plastic folie zijn omhuld en gedesinfecteerd worden aangeboden aan de havenautoriteiten.

Mexico:

De Mexicaanse sierteeltsector heeft van alle landbouwsectoren het meeste te lijden van COVID19. Mexico produceert voornamelijk voor de lokale markt. De maanden maart t/m mei behoren tot de belangrijkste maanden van het jaar, i.v.m. moederdag die in Mexico op 10 mei wordt gevierd. Bloemen worden ook veel gebruikt bij religieuze en sociale evenementen, die nu zijn afgelast, en behoren voor de consument niet tot de basisbehoeften. Daarnaast worden geïmporteerde inputs voor de sector steeds duurder als gevolg van de sterk gedaalde peso t.o.v. de EUR en USD. NL levert o.a. bollen, stekken, substraat en technologie aan de Mexicaanse sierteeltsector. Retailprijzen van producten die wel onder de Mexicaanse basisbehoeften vallen (bijv. tonijn in blik, avocado, eieren), lijken sterk te stijgen.

Oekraïne:

De Oekraïense regering heeft de nationale quarantaine verlengd met een maand, tot 24 april en er is een landelijke noodsituatie afgekondigd. De noodsituatie stelt de autoriteiten in staat om verplichte medische onderzoeken uit te voeren van mensen met COVID-19-symptomen, verplichte ziekenhuisopnames uit te voeren en thuisquarantaines af te dwingen. Als onderdeel van de sluiting worden de land-, zee- en luchtgrenzen van Oekraïne vanaf vrijdagavond 27 Maart voor alle reizigers gesloten. Het bedrijfsleven waarschuwt dat langdurige quarantaine zal leiden tot massale werkloosheid. "De kosten van een paar maanden stoppen van de economie kunnen verwoestende gevolgen hebben voor de hele bevolking", zegt de European Business Association.

Spanje:

De verlenging van de alarmstatus tot 12 april is goedgekeurd door de ministerraad. De afgelopen dagen meldden media files van vrachtwagens op de grensovergang Biriatour, Baskenland richting Frankrijk.
Arbeiders die noodzakelijke werkzaamheden verrichten, maar niet over eigen vervoer beschikken, mogen met 3 personen in een 9-persoonsbusje vervoerd worden. Dit heeft het Spaanse ministerie bekend gemaakt.

Verenigde Staten:

Zuid Florida is een belangrijke producent van tropische planten en sierteeltproducten, waaronder bromelia's, varens en hibiscus. Een belangrijk deel van het uitgangsmateriaal voor deze producten komt uit Nederland. Onder normale omstandigheden is dit een uiterst drukke periode voor tuinders in Zuid Florida. Gedurende het voorjaar worden veel van deze tropische planten vervoerd naar grote steden aan de oostkust, maar ook in Florida zelf. De tuinders proberen nu zo snel mogelijk, zoveel mogelijk af te zetten voordat er nog verdere sluitingen plaatsvinden. Er bestaat zorg dat zij met veel materiaal zullen blijven zitten.

bron: Ministerie van Landbouw en FloraHolland 


28-03-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1. FH100procentdigitaal


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS